Pavlišovský řízek: Legendární specialita se zelím a knedlíkem „rozhádala“ dvě česká města
4. 1. 2022 Vaření
Ne všechna vyhlášená česká jídla mají český původ. Řízek k nám přišel z Vídně, inspiraci pro vepřo knedlo zelo jsme našli v bavorské kuchyni. Když ale vše spojíte dohromady, vznikne vám krajová specialita, kterou neseženete nikde jinde v rámci naší republiky. Říká se jí pavlišovský řízek.
Řízko knedlo zelo
Pavlišovský řízek je pokrm, který u většiny lidí vyvolává úžas a u mnohých často i nepochopení. Vzhledem k tomu, že jde o klasický řízek smažený v trojobalu, který se servíruje s normálním houskovým knedlíkem a navíc s dušeným kysaným zelím, je jistý podiv na místě. Možná vás překvapí, že nejde o nějaký výdobytek dnešní doby, ale o pokrm, který se pyšní poměrně dlouhou historií. Zajímavé na něm je, že se připravuje jen v obcích v okolí Trutnova a Náchoda a nabízejí jej tu i v některých místních, většinou těch tradičních, restauracích.
Mohlo by vás zajímat
Pavlišovský nebo úpický?
O původ pavlišováku se hádají dvě obce ležící na severu východních Čech – vesnice Pavlišov, která je nyní součástí Náchoda, a město Úpice, ležící až v Podkrkonoší poblíž Trutnova. Tento kraj byl proslaven výrobou textilu a putovalo sem mnoho obchodníků z Německa a Rakousko-Uherska. V Pavlišově (německy Paulishově) se vypráví, že se tu kdysi v jednom zájezdním hostinci na konci 18. století stavili němečtí obchodníci a objednali si své oblíbené jídlo smažený řízek s knedlíkem a zelím. Místní pokrm velmi zaujal, začali jej také připravovat a již za první republiky se v místních restauracích prodával jako pavlišovský řízek nebo také pavlišovák či podle německého názvu obce „pauliš“. V Úpici se ovšem nenechávají zahanbit a tvrdí, že smažený řízek s knedlíkem se u nich jí také celou řádku let, jen mu ale říkají úpický řízek.
I s bramborovým knedlíkem
Legendární pokrm má sice různé varianty, ale ty zjevně nesouvisí s místem původu a verze se liší téměř od obce k obci či od rodiny k rodině. K pravému pavlišováku nebo chcete-li úpickému řízku patří kysané zelí, někde se ovšem podává s dušeným sladkokyselým zelím zahuštěným jíškou, které se může dělat ze zelí čerstvého či sterilovaného. Tradiční přílohou je pak pravý houskový knedlík, v některých rodinách se ale řízek podává i s bramborovými noky smíchanými s kysaným zelím posypaným osmaženou cibulkou. Někdy se řízek a hlavně knedlíky ještě přelévají rozpuštěným máslem nebo šťávou vypečenou z masa, aby nebyly suché. Pavlišovský řízek se vlastně nevaří podle nějakého speciální receptu, jde spíš o neobvyklé spojení masa s přílohou, které si ovšem místní velmi pochvaluji. Pokud se někdy v tomto kraji na severovýchodě Čech ocitnete a na pavlišovák narazíte, určitě jej zkuste. A nebo si jej rovnou udělejte doma.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bílé nebo červené zelí? České či moravské? Vyznejte se v naší nejoblíbenější příloze!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Komentáře
25. 9. 2023 20:20
12. 1. 2022 12:03
4. 1. 2022 21:14