Brokolicová polévka: 7 nejlepších receptů + rady, jak uvařit brokolici, aby nebyla jako bláto
14. 1. 2022 Vaření
Leden je čas polévek. Mezi ty nejoblíbenější patří brokolicová. Jak ji připravit? Na to existují desítky, ne-li stovky receptů. My vám představíme ty nejoblíbenější a poradíme, jak polévku doladit k dokonalosti.
Nejlepší kámoška květáku
Brokolice patří podle portálu Healthline.com mezi brukvovitou zeleninu a je tak příbuzná zelí, kapustě a květáku. Ostatně podobně jako květák i vypadá. Ovšem je oblíbenější. Snadno se připravuje a je jedlá jak syrová, tak vařená. Má vysoký obsah mnoha živin, podle knihy Ovoce a zelenina jako lék je brokolice také dobrým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah bílkovin než většina ostatních druhů zeleniny. To už je dost důvodů pustit ji do kuchyně, co říkáte? A pokud jste této výjimečné zelenině dosud nepřišli na chuť, pokusíme se to tímto článkem změnit. Kromě toho, že je neskutečně zdravá, je totiž brokolice taky neskutečně dobrá!
Mohlo by vás zajímat
Polévka jak se patří
Mezi nejoblíbenější způsoby úpravy, kromě přílohy, patří brokolicová polévka. Je totiž neskutečně snadná a zvládne ji i začátečník. Na druhé straně, i polévka z takové delikatesy jakou je brokolice se dá pokazit nebo vylepšit. Co jí prospívá? Brokolice chuťově velmi dobře ladí s bramborami, smetanou a klidně i s květákem. Místo ve vodě ji lze vařit ve vývaru, což chuť jídla doslova „nakopne“. Případně můžete udělat základ na polévku z cibule, osmažené dosklovita. Pak přidejte očištěný brokolicový košťál, protože ten se bude vařit trochu déle, a až za pár minut přihoďte růžičky brokolice. Polévku můžete připravit pouze s cibulovým základem, bez jakékoliv jiné zeleniny, anebo můžete na cibuli dát již zmíněné brambory, opět povařit a pak přidat brokolici. Co se týká koření, tak kromě soli využijete i bílý pepř a muškátový oříšek. Chuť polévky podpoří i sýr, ideálně parmazán.
Mohlo by vás zajímat
A jaké nejčastější chyby se lidé při vaření brokolice dopouštějí? Vaří ji moc! Jednak se tak přijde o mnoho cenných výživných látek, jednak brokolice převařením „zkašovatí“, změní barvu na šedozelenou a nechutná už moc dobře. Proto je vhodné dávat suroviny do hrnce postupně, a pokud vaříme brokolici s jinými druhy zeleniny, tak by měla právě brokolice přijít až nakonec. Jestli polévku nakonec rozmixujete nebo ne, je na vás. Možné jsou obě úpravy. Máte-li teď v zimě chuť spíše na krémovou verzi, zkuste ji podle našeho videa:
Výživná a sytá je také polévka z brokolice s mrkví, bramborami a vajíčkem. Jste-li příznivci exotičtějších chutí, můžete brokolici „spárovat“ s kokosovým mlékem a chilli podle našeho receptu nebo si ji dejte s chia semínky. Méně obvyklá je i variace s houbami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
9 nejlepších bramborových příloh: Zhubnete spíš s bramborami na loupačku nebo s kaší? Spočítali jsme za vás!
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30