Držíte dietu, a přesto si chcete pochutnat na šťavnatém mase? Vyzkoušejte halogenový hrnec
21. 1. 2022 Domácnost
Už jste někdy slyšeli o halogenovém hrnci? Jedná se o jednu z variant multifunkčních hrnců, v níž připravíte křupavou pizzu, aniž byste museli použít gram tuku. Podobně snadné je v něm upéct maso nebo kuře, které bude nádherně šťavnaté. To už stojí za vyzkoušení, co říkáte?
Jak vypadá?
Halogenový hrnec se skládá ze skleněné nádoby s víkem, které obsahuje ventilátor a halogenovou žárovku. Ventilátor zajišťuje proudění horkého vzduchu a tím pádem rovnoměrné prohřívání připravovaného pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Jak funguje?
Podle Wikipedie.org využívá halogenový hrnec halogenovou žárovku jako topné těleso. Vzniká tak infračervené světlo, které umožňuje rychlou přípravu pokrmů. Ty si zachovávají svou charakteristickou vůni i chuť, jako kdyby byly připravovány v klasické troubě.
K čemu se hodí?
Halogenový hrnec je z rodiny hrnců multifunkčních, takže ho kromě vaření v páře a pečení můžete použít i k dalším kuchyňským úpravám. Záleží to na tom, kterými funkcemi je vybavený. Většinou se jedná o grilování, toastování, ohřívání a rozmrazování. Nahradí tedy jak klasickou troubu, tak mikrovlnku, gril nebo rýžovar.
Hlavní výhody
- Příprava pokrmů bez kapky oleje nebo kousku tuku.
- Zachovává šťavnatost pokrmů.
- Po zapnutí okamžitě hřeje, takže nemusíte čekat na zahřátí jako u klasické trouby a tím pádem ušetříte energii.
- Příprava jídla v něm trvá až třikrát kratší dobu než v klasické troubě, takže šetříte nejen energii, ale i čas strávený v kuchyni.
- Jednoduché ovládání regulátoru teploty a časovače, takže si s ní poradí i začínající kuchařky. Varná nádoba je vyrobená ze skla, takže můžete sledovat, jak probíhá příprava jídla.
- Snadno se čistí, navíc většina modelů disponuje funkcí samočištění.
- Jídlo se připravuje pod pokličkou, takže nemáte zašpiněné ani jeho okolí ani dlaždičky. Odpadá následný úklid kuchyně.
- Je přenosný, takže ho bez potíží naložíte do auta a odvezete třeba na chalupu.
- V létě můžete vařit na terase nebo na zahradě a nemusíte trávit dusné dny u sporáku.
Mohlo by vás zajímat
Co by vám mohlo vadit
- Pokrm lze připravovat pouze v jedné nádobě, takže je dobré v něm připravovat potraviny s podobnou dobou přípravy.
- Nemá spodní ohřev a peče pouze shora, takže při pečení je maso potřeba otáčet.
- Má velké rozměry, takže na pracovní desce zabírá hodně místa.
- Mají špatnou stabilitu.
Kolik vás bude stát?
Pokud se rozhodnete, že si pořídíte halogenový hrnec, tak vás asi zarazí poměrně malý výběr. Z toho, co je na trhu, si můžete pořídit levný model už za 800 korun. Průměrná cena těch kvalitnějších se však pohybuje kolem 2000 korun. To je sice cena poměrně vysoká, ale na druhou stranu jsou tyto spotřebiče určitou zárukou kvality. Těm nejlevnějším hrncům je lepší se raději vyhnout. Provází je totiž dost nešvarů. Především jsou při provozu hodně hlučné a často bývají dodávány bez příslušenství, jako jsou například rošty. Navíc jim po pár použitích odpadávají opěrné nožičky.
Mohlo by vás zajímat
Tipy z praxe
Podle našich zkušeností není halogenový hrnec v žádném případě spotřebič, který by plně nahradil skoro celé vybavení kuchyně, jak slibují výrobci. A bohužel ani doba přípravy jídla není nijak výrazně kratší, než je tomu u jiných spotřebičů. Na druhou stranu se mu nedá upřít, že se může výborně zhostit role praktického pomocníka při přípravě dietních jídel, při vaření v jedno- nebo dvoučlenných domácnostech nebo na chalupě, kde není sporák.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Hrachová polévka zahřeje i nasytí: Máte raději tu ze sušeného nebo zeleného hrášku?
Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Proč stojí za to vařit na indukci? Litr vody ohřejete už za dvě minuty a ještě výrazně ušetříte na energiích!
Kurkuma: Skvěle ochutí cheescake i masová jídla. Víte, kde ještě tohle koření využít?
Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!