Jak vybrat správný hrnec
7. 2. 2013 Historie a zajímavosti
Při výběru hrnců se většinou orientujeme podle jejich velikosti a tvaru. O vlastnostech hrnce a tím i o celkové kvalitě vaření však rozhoduje materiál, z kterého je hrnec vyroben.
Při výběru hrnců se většinou orientujeme podle jejich velikosti a tvaru. O vlastnostech hrnce a tím i o celkové kvalitě vaření však rozhoduje materiál, z kterého je hrnec vyroben.
Nerez je materiál, který nechybí snad v žádné české kuchyni. Ve kvalitě nerezových hrnců však existují velké rozdíly. Tenkostěnné nerezové hrnce a pánve jsou sice levnější, avšak méně odolné a při špatném zacházení se mohou snadno poničit, či dokonce zdeformovat. Pokud chcete nádobí, které vám bude sloužit i několik desítek let, investujte do tlustostěnných hrnců. Čím větší tloušťka nerezu, tím je hrnec kvalitnější. Ideálně si zvolte hrnce se sendvičovým dnem, které obsahuje různé vodící prvky, jež se postarají o dokonalou vodivost a rovnoměrné rozložení tepla. Kvalitní nerezový hrnec, za který můžete zaplatit i několik tisíc korun, je investicí, která se vám bezesporu brzy vrátí. Jeho kvality zajisté oceníte při každém vaření. I tlustostěnné hrnce se však mohou při špatném zacházení poškrábat, proto i odolné materiály čistěte jemně a opatrně.
Velké oblibě se v moderních kuchyních těší keramické nádobí, a to nejen díky svému vzhledu, ale také vlastnostem. Keramika se díky své odolnosti zabydlela i v kuchyních profesionálních kuchařů. I při vysokých teplotách se pokrm v keramických nádobách nepřipálí a povrch, kterému neublíží ani drátěnka či čistící prášek, se snadno udržuje. Jelikož je keramika trochu přilnavá, je třeba při přípravě pokrmů použít trochu tuku. Velkým kladem keramického nádobí je jeho příznivá cena.
Litinové nádobí není v českých domácnostech příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k jeho vlastnostem, jakými jsou například vysoká odolnost, nízká cena a dlouhá životnost. Mezi nesporné výhody litiny patří výborná tepelná vodivost, nepřilnavost, pevnost a odolnost vůči vysokým teplotám. Použití litinového nádobí je tak nejen praktické, ale i energeticky úsporné. Po několika použitích můžete na litině vařit zcela bez tuku, což jistě ocení všichni zastánci zdravé přípravy pokrmů.
Titan již svým označením vyvolává představu nezničitelnosti, a to oprávněně. Titanové nádobí je masivní, tlustostěnné a vysoce odolné. Titan je nejen dobře tepelně vodivý, ale má také schopnost si teplo podržet. V praxi to znamená, že nádobí stačí zpočátku dobře rozpálit a pokrm připravit při snížené teplotě – při každodenním vaření vám tento postup pomůže ušetřit nemalou částku za energie. Titan je ceněn i pro svou snadnou údržbu – nádobí stačí otřít ubrouskem či hadříkem.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyčistit mlýnek na mák. Jednoduché postupy, které nám usnadní čištění přístroje
Jak zachránit připálenou omáčku. Jak připálení předejít a co s omáčkou, když se přichytí ke dnu
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Komentáře
11. 2. 2013 20:05