V domácím jogurtovači připravíte skvělé jogurty za pár korun. Podle čeho vyberete vhodný přístroj?
20. 4. 2022 Domácnost
Jogurtovač je skvělým pomocníkem nejen pro milovníky jogurtů, ale také pro ty, kteří chtějí jíst zdravě. Díky jogurtovači si připravíte jogurt doma kdykoli a přesně podle své momentální chuti. A hlavně levně a bez použití jakýchkoli konzervantů, bez nichž se mnohé kupované jogurty prostě neobejdou.
Kolik místa zabere jogurtovač na lince?
Podobně jako u většiny kuchyňských spotřebičů, jako je třeba domácí pekárna, tak i při výběru jogurtovače je důležité si všímat velikosti. Jedna věc je místo, které vám zabere na lince. Je to zhruba 40 × 15 centimetrů u těch menších přístrojů, zatímco těm větším je potřeba vyhradit plochu velkou alespoň 30 × 30 centimetrů. Najít místo pro jogurtovač je opravdu důležité, protože jakmile ho schováte do skříňky, tak ho už mockrát nepoužijete. Pokud chcete jogurtovač využívat opravdu naplno, musíte ho holt mít stále po ruce.
Mohlo by vás zajímat
Pro dva stačí čtyři nádobky, pro rodinu osm
Dalším parametrem je počet jogurtů, které jogurtovač zvládne připravit v jedné várce. Praktické je se při výběru zaměřit přímo na takové modely, jejich součástí jsou dávkovací skleničky nebo umělohmotné nádobky na jogurt. A podle počtu nádobek se pak můžete rozhodnout, který typ jogurtovače si vyberete. Pro osoby s průměrnou spotřebou jogurtů platí, že dvoučlenná domácnost vystačí s modelem na čtyři jogurty, zatímco vícečlenné rodině se bude hodit spíš jogurtovač alespoň s osmi, nebo spíše dvanácti nádobkami.
Mohlo by vás zajímat
Příkon ovlivňuje dobu zrání jogurtu
Jogurtovač vás svou spotřebou energie ani v současné době nijak nezničí. Má totiž obecně velmi nízký příkon. Nicméně byste se při nákupu měli případných rozdílů u tohoto parametru všímat. Na něm totiž záleží, jak dlouho budete na svůj vysněný jogurt čekat. Jogurtovačům s příkonem vyšším než 40 Wattů to bude trvat zhruba 5 hodin, zatímco těm s nižším příkonem to potrvá 10, případně 15 hodin.
Mohlo by vás zajímat
Kterými funkcemi vás jogurtovač potěší?
Příprava jogurtu v jogurtovači je velmi snadná, takže vás asi nepřekvapí, že jogurtovač nedisponuje závratným množstvím speciálních funkcí. Některé vám však mohou zpříjemnit život. Patří mezi ně například:
- Časovač, který využijete především u jogurtů s rozdílnou dobou zrání. Pomocí časovače nastavíte přesný čas, kdy má skončit zrání jogurtů a nemusíte se už o to starat.
- Zvukový či světelný signál vás upozorní na to, že příprava jogurtu skončila.
- Elektronický displej, který vás informuje o průběhu výroby jogurtu i o tom, jak dlouho bude celý proces ještě trvat.
Co byste ještě měli vědět o jogurtovači
Výhodou je, že příprava jogurtů v jogurtovači nevyžaduje žádné zvláštní znalosti ani um, takže to zvládne i začátečník. Součástí balení každého jogurtovače by měly být kromě záručního listu a návodu k obsluze i recepty na domácí jogurty. Musíte počítat s tím, že doma vyrobené jogurty budou o něco řidší než ty zakoupené v obchodě, ale zato budou zahuštěné pouze jogurtovou kulturou a budou daleko chutnější. Navíc si je můžete doladit podle své chuti.
Můžete do něj přidat například hořkou čokoládu, kakao, ovoce, ovesné vločky, marmeládu nebo různé druhy oříšků. Domácí jogurt se ale bude hodit třeba i při pečení jogurtových makovek. Každopádně je jogurtovač spotřebič, jehož výrobkům časem zcela propadnete, protože svou práci odvádí na jedničku. A pokud uvažujete o nákupu dalších přístrojů, které vám pomohou připravit zdravé menu, podívejte se, jak fungují horkovzdušná fritéza nebo halogenový hrnec.
Nejlevnější jogurtovač sežete už za tři stovky
Skvělé je, že kromě toho, že má jogurtovač malou spotřebu energie, tak samotný jeho nákup nepatří velké investice. Ten nejlevnější pořídíte už kolem tří stovek. Modely s vyšším příkonem a více nádobkami na jogurt vyjdou až na 1500 korun. Z toho plyne, že tyto peníze se za chvíli vrátí, neboť ušetříte za kupované jogruty. A oblíbených jídel, do kterých se vám bude vyrobený jogurt hodit, je celá spousta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Poslední večeře: Kdy naposledy byste měli skutečně jíst před usnutím
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Pečeme s Ivou: Rychlé jogurtové makovky jsou skvělé třeba na snídani
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Večeře jako v luxusní restauraci: Steak Chateaubriand býval symbolem rozmařilosti! Troufnete si na jeho přípravu?
Oběd do 100 korun: Těstoviny, guláš i brambory zvládnete připravit na několik způsobů
Holka u plotny radí: Jak na lahodný vajíčkový salát? Chuti pomůžou rajčata a smetana