Libanonský salát fattoush: Lehký salát s vůní exotiky a bylinek je ideální lehkou letní večeří
15. 5. 2022 Vaření
Podobá se řeckému nebo šopskému salátu, do fattoushe se ale nedává sýr, zeleninu v něm ovšem doplňují aromatické bylinky jako máta nebo petrželka. Navíc je sytější díky opečeným lupínkům chleba pita, který se do něj přidává. A pokud máte rádi nakyslé chutě, o ně se postará koření sumah.
Svěží salát plný bylinek
Teplých dnů je čím dál tím víc a s nimi roste i chuť nahrazovat sytější jídla saláty. Pokud jste se již „šopáku“ a Caesaru přejedli a chybí vám inspirace, co si ještě ze zeleniny namíchat, zkuste třeba salát fattoush. Tento středněvýchodní salát je tradičním salátem libanonské kuchyně, populární je však i v Izraeli a pochutnávají si na něm i v dalších zemích této oblasti. Spojuje v sobě orientální chutě levantské kuchyně, která je plná čerstvé zeleniny, luštěnin a bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Fattoush – křupavost mu dodává pita
I když fattoush vypadá na první jako obyčejný salát, svou chutí si vás získá. Krásně v něm křupe opečený nebo osmažený nakrájený arabský chléb, nádherně voní mátou, petrželkou a někdy i koriandrem. Právě arabský chléb pita jej řadí do skupiny pokrmů zvaných fattat, do nichž se právě pita přidává.
Fattoush může mít mnoho podob, připravuje se totiž ze sezónní zeleniny, obvykle se používá stejná jako do dalšího známého libanonského salátu tabbouleh. Nesmí v něm chybět rajčata, jarní cibulka, dále okurka, paprika, římský salát, ředkvičky nebo třeba i cizrna. I bylinky jsou stejné jako u slavné libanonské speciality – tedy petrželka a máta, jen ve fattoushi chybí bulgur, která se právě dává do tabbouleh.
Mohlo by vás zajímat
Do fattoushe patří kyselý sumac
Pro salát fattoush je typická nakyslá příchuť, které se dosahuje pomocí koření sumah známého také jako sumac. Jde o prášek temně červené barvy z umletých plodů keře škumpy koželužské, která roste nejvíc v jižní Evropě a v západní Asii. Koření vyniká specifickou kyselou chutí a používá se právě v libanonské, turecké, středomořské, gruzínské nebo arménské kuchyni.
Bývá hlavní složkou koření za'atar, jehož součástí bývají kromě sumacu ještě pražená sezamová semínka, syrská dobromysl a majoránka. Kromě salátů se používá na dochucení hummusu, chleba nebo grilovaných mas, převážně různých koftů. Vedle sumacu se někdy do salátu fattoush přidává i melasa z granátových jablek, která dodá salátu nasládlou chuť. Setkat se můžete i s variantami s novým kořením a skořicí.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat nejlepší salát fattoush?
Salát fattoush se podává buď samotný nebo jako příloha k různým masový specialitám, třeba k hovězím šiškám z mletého masa nebo ke grilovaným kuřecím špízům zvaným shish taouk. Půvab tohoto salátu spočívá v čerstvé a kvalitní zelenině. Okurky do něj raději používejte ty menší typu nakládačky. Zelenina by se měla krájet na co nejmenší kousíčky, někteří ale tvrdí, že ideální jsou kostičky o velikosti cca 2 cm. Salát má zkrátka spoustu variant, téměř by se dalo říct, že skoro každá rodina má svou vlastní verzi. Vy si jej můžete připravit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 1 velký římský salát nakrájený na kousky, 1 velké zralé rajče nakrájené na kostičky, 2-3 perské okurky nakrájené na čtvrtky, ½ velké zelené papriky nakrájené na kousky, 5 ředkviček nakrájených na kostičky, 2 zelené cibulky nakrájené nadrobno, ¼ šálku čerstvé nasekané petrželky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku prolisované nebo utřené, 1 čajová lžička sumaku, 1 čajová lžička melasy z granátového jablka, ½ lžičky sušené máty, ½ lžičky kuchyňské soli, čerstvý černý pepř podle chuti, 1 velký dvouvrstvý pita chléb nakrájený na trojúhelníky, 3 lžíce olivového oleje, sůl podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti.
Postup: Nejprve si připravte dresink - z citronové šťávy, česneku, sumaku, melasy z granátového jablka, sušené máty, soli a pepře ušlehejte metličkou zálivku. Pomalu přilévejte olivový olej za stálého šlehání, dokud se vše nespojí. Podle chuti osolte a opepřete.
Usmažte pita chléb. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte pita chléb a ochuťte ho solí a čerstvě nakrájeným pepřem. Za častého míchání smažte, dokud kousky chleba nebudou mít křupavou a zlatavou barvu. Trvá to asi 5-7 minut. Odstavte. Salát, rajčata, okurky, zelené papriky, ředkvičky, zelenou cibuli a petrželku dejte do velké mísy. Zalijte je dresinkem a promíchejte. Těsně před podáváním přidejte do salátu osmažený pita chléb a znovu jemně promíchejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Orientální salát tabouleh voní petrželkou a mátou. Víte, co ještě se do něj dává?
Byliny v kuchyni: Máta je zázračným lékem na žaludek, ale pozor! Ne pro těhotné
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06