Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
22. 6. 2022 Tipy a triky
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným lehkým dezertem velmi vítané. Příprava ovocných osvěžení je velmi jednoduchá, rychlá a můžete do ní zapojit i děti. Rozdíly mezi sorbetem, šerbetem, ovocnou dření a ledovou tříští jsou minimální, výběrem ovoce a kombinací však skýtají nepřeberné možnosti.
Vybavení na výrobu ledových dezertů
Na domácí ovocnou zmrzlinu nepotřebujete zmrzlinovač ani žádné další nestandardní vybavení kuchyně. Stačí mít k dispozici výkonnější mixér, klidně i klasický tyčový. Dále pak potřebujete nádobky na mražené výrobky. A to je vše, ostatní nádobí je součástí každé běžné kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Sorbet
Mražený dezert sorbet se vyrábí z ovocného pyré a cukrového rozvaru. Podíl ovocné složky by měl v sorbetu být alespoň 25 % a „dospělácká“ verze může být obohacena o víno, destilát nebo sekt. Nejsnáze vyrobíte tuto ledovou pochoutku rozmixováním ovoce, cukru nebo medu a ledu ve výkonném mixéru.
Na ananasovo-mangový sorbet budete potřebovat ½ ananasu, 1 zralé mango, 1 limetku, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Cukr, vodu a limetkovou šťávu povařte 5 minut a nechte vychladnout. Ananasovou a mangovou dužinu nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka. Přidejte připravený sirup a společně promixujte. Přelijte do nádoby na mrazení, vložte do mrazáku a přibližně každou hodinu promíchejte nebo znovu promixujte. Sorbet je hotový, jakmile hmota drží pohromadě a jdou z ní tvořit kopečky. Pokud sorbet úplně zmrzne, nechte jej asi 20 minut povolit v pokojové teplotě.
Šerbet (sherbet)
Na rozdíl od sorbetu se do šerbetu přidává kromě ovoce a cukrového sirupu ještě malé množství mléka nebo smetany, proto se tento dezert více přibližuje ke klasické zmrzlině. Šerbet je tak o něco krémovější, než sorbet, ale ne tak krémový, jako smetanová zmrzlina. Místo kravského mléka lze použít libovolné rostlinné, například kokosové mléko.
Na malinový šerbet si připravte 2 hrnky malin, ½ hrnku mléka, šťávu z ½ citronu, 80 – 100 g krupicového cukru a 100 ml vody. Z cukru, vody a citronové šťávy udělejte sirup stejně jako v postupu u sorbetu. Maliny rozmixujte, promixujte s vychladlým sirupem a přeceďte, aby v šerbetu nebyla semínka. Nakonec přimíchejte mléko a zmrazte stejně jako sorbet.
Dřeň
Výroba ovocné dřeně už nemůže být jednodušší. Ovoce se jednoduše rozmixuje, osladí a zmrazí do menších nádobek. Dřeň se pak lžičkou škrábe a ihned konzumuje.
Mohlo by vás zajímat
Ledová tříšť
Základem ledové tříště je led rozmixovaný na malé krystalky, do kterého se přidá rozmixované ovoce, ovocná šťáva nebo sirup. Nápoj se pije brčkem a je ideální na dětské letní oslavy a party. Stejně jako předchozí mražené dezerty může mít ledová tříšť spoustu chuťových a barevných variací.
Jaké ovoce použít?
K nejoblíbenějším příchutím patří jahody, maliny, meloun, třešně, ananas, mango nebo broskve, použít lze ale v podstatě jakékoli ovoce. Na rozdíl od smetanové zmrzliny, kde chuť citrusů příliš nevynikne, tak u sorbetů a dalších ovocných mražených pochoutek je naopak podtrhnutá. Vynikající je limetka, pomeranč nebo mandarinka, hořký grep je vhodné kombinovat se sladším ovocem.
Přidávat lze i další ingredience, díky kterým bude ovocná zmrzlina pokaždé trochu jiná. Zkuste rozmixovat trochu máty či meduňky, lístky tymiánu, ochutit skořicí, strouhaným kokosem nebo vanilkovým extraktem.
Zdroje informací:
allrecipes.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí zmrzlina bez zmrzlinovače? Tento postup krok za krokem zaručí dokonalý výsledek!
Lahodné zmrzlinové dezerty si můžeme připravit nejen v létě, ale i v zimě
Dokonalý mražený dezert? Krémové italské semifreddo připravíte snadno i doma!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12