Dokonalé domácí kvašáky jsou českou variací na korejské pickles. Takhle snadno si je připravíte
25. 7. 2022 Vaření
Zpracovat okurky můžete různými způsoby, velmi zdravé jsou kvašené potraviny. Proč si pro tentokrát nepřipravit místo klasických zavřených okurek kvašené okurky, takzvané pickles.
Co je kvašení
Mléčné kvašení je velmi stará metoda a v posledních letech je fermentování (jak se způsobu úpravy také říká) značně populární. A ne jen tak náhodou. Při mléčném kvašení zůstávají v zelenině vitamíny a enzymy, což vaše tělo ocení. Fermentování velmi prospívá organismu, ale také vytváří velmi chutné produkty. Fermentovat se dají okurky, ale i zelí, mrkev a další zelenina. Při přípravě fermenovaných dobrot, takzvaných pickles, je třeba použít tvrdé okurky nakládačky.
Mohlo by vás zajímat
Jaké suroviny jsou potřeba na pickles
Na výrobu kvašených okurek má většina lidí ten svůj osvědčený a samozřejmě nejlepší recept. Hlavní roli vždy hraje individuální chuť. Základem jsou okurky, voda a sůl. Dál ale můžete okurky vylepšit za použití různých ingrediencí jako je cibule, hořčičné semínko, mrkev, chilli paprička, kopr, česnek, kari koření, bobkový list, křen, nebo třeba pepř.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba připravit na kvašení
Zajistěte, aby všechna zelenina byla dobře očištěná, případně oloupaná. Po omytí okurek často zkušenější hospodyně doporučují nechat tuto zeleninu pár hodin namočenou ve studené vodě. Někdy dokonce uvádějí na několika místech propíchat vidličkou. Pokud to neuděláte, nejspíš při konzumací vystříknou. Připravte i pečlivě vymyté a vysterilizované sklenice. Do nálevu je důležitá obyčejná sůl bez jódu a floru, ideálně kamenná. Do klasických kvašených okurek ocet nepatří.
Jak vyrobit pickles
Nejdřív si připravte nálev, kdy na litr vody dáte 1 až 2 lžíce soli. Nechte projít varem a sůl rozpustit. Okurky nandejte do sklenic, případně vložte další zeleninu a koření a vše zalijte nálevem. Navrch položte vinné listy a na ně dejte něco na zatížení. Zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém a dobře větraném místě týden až dva kvasit. Jak poznáte začátek kvašení? Nálev se zakalí. Když se nálev začne projasňovat, bude čistší, je kvasný proces dokončen. Pak sklenici pevně uzavřete a uložte do temna a chladu. Okurky hned můžete jíst.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Na co si dát pozor při kvašení
Je potřeba hlídat, aby byla naložená zelenina pořád pod vodou, jinak se bude kazit. Na povrchu se může objevit pěna, které se říká křís. Tu dejte pryč a doplňte solný roztok. Kvašenou zeleninu průběžně kontrolujte.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/
Holly Davisová, Fermentace, Grada, 2021
Dunja Gulinová, Kvašené potraviny pro vitalitu a zdraví, Ikar, 2015
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Hit sezóny: Domácí fermentace! Přinášíme snadný návod, jak na to
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30