Bylinky v kuchyni
1. 3. 2009 Vaření
Bylinka | Obrázok | Pestovanie | Použitie |
Bazalka Ocimum basilicum |
Seje sa na jar do vlhkej pôdy, môže sa pestovať aj v kvetináči Kvitnúce výhony sa pravidelne zaštepujú, aby sa predĺžila životnosť rastliny. | Hodí sa do všetkých stredomorských jedál – od omáčok, rýb, hydiny alebo teľacieho mäsa až po šaláty, octy či bylinkové nátierky. Jemne nasekaná výborne chutí na čerstvom pečive natretom maslom. Do jedla ju pridávame až tesne pred podávaním. Po usušení stráca arómu. | |
Estragon Artemisia dracunculus |
Vyžaduje slnečné a chránené polohy s ľahšou úrodnou pôdou s dostatkom vápna. | Používa sa na prípravu octu, octových zmesí a horčice. Malými dávkami jemne posekanej vňate sa korenia zeleninové a strukovinové polievky, plnky, sekané mäsá, mastné ryby, šaláty, smotanové omáčky a vajcové jedlá. Výborná je do nálevu pri zaváraní. Posekané lístočky v kockách ľadu pridávame k nápojom na dosiahnutie príjemnej arómy. Mladú vňať pridávame k uhorkám a ku kapuste. Hodí sa i do bylinkového masla. | |
Kôpor Anethum graveolens |
Obľubuje chránenú slnečnú polohu. Možno ju pestovať aj v črepníkoch. | Kôpor sa používa pri príprave bielych omáčok, na ich dochutenie, tiež polievok a v neposlednom rade ako chuťový doplnok pri zaváranej zelenine ( uhorky ). | |
Majorán Majorana hortensis |
Je náročný na slnko a teplo, polohu chránenú pred severnými vetrami a na výživnú ľahšiu, piesočnato hlinitú pôdu s dostatkom vápna. Dá sa taktiež množiť odrezkami z koreňov, alebo stoniek. | Sušená vňať sa dáva do väčšiny údenárskych výrobkov. Korenia sa ňou i tučné mäsá a strukoviny. Čerstvá vňať je vhodná do rôznych polievok, omáčok, plniek, gulášov a na všetky mäsité jedlá. Zväčša sa kombinuje len so soľou a čiernym korením, no v malých dávkach sa znáša i s tymianom, šalviou a rozmarínom. Dlhým varením stráca svoju vôňu, pridáva sa preto až na koniec. | |
Oregano Origanum vulgare |
Oregano vyžaduje teplé, slnečné stanovisko. Bylinku si môžete zasievať a predpestovať na okene; nie je náročná na zálievku. |
Oregano sa pridáva do mäsových jedál, do polievok, k dusenej zelenine, do zeleninových šalátov a do pokrmov z rýb, ale čerstvá jemne nasekaná bylinka výborne vynikne aj na chlebe s rastlinným tukom Rama. Používa sa hlavne na prípravu talianskych pokrmov, ale tiež sa používa vo francúzskej kuchyni, okrem iného ako súčasť provensálskeho korenia (oregano, rozmarín, tymian, saturejka, majorán). |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Komentáře
13. 5. 2013 14:12
5. 3. 2009 08:58
4. 3. 2009 21:59
4. 3. 2009 21:58
4. 3. 2009 21:50
4. 3. 2009 21:45
4. 3. 2009 21:41
4. 3. 2009 21:30
Jinak všem vřele doporučuju vyset čínskou pažitku (má placatou nať), má zase trošku jinou chuť, ale hlavně byla pěkná až do posledního většího mrazu, kdy obyčejná pažitka už za nic nestála
4. 3. 2009 20:14
4. 3. 2009 19:56
4. 3. 2009 19:54
4. 3. 2009 19:46
4. 3. 2009 19:42
4. 3. 2009 19:39
4. 3. 2009 19:15
4. 3. 2009 18:32
4. 3. 2009 18:07
4. 3. 2009 10:44
4. 3. 2009 10:19
4. 3. 2009 06:54
Takže nie je to moja chyba...
3. 3. 2009 21:31