Masarykovo menu – jezte česky!
6. 9. 2013 Tipy a triky
Vraťte se do časů zlaté éry české gastronomie s festivalem Masarykovo menu od 9. září do 29. září 2013!
Vraťte se do zlatých časů české gastronomie, kdy Praha patřila k největším kulinářským velmocím a učili se u nás vařit kuchaři z Francie a dalších zemí. Restu.cz (dříve Alakarte.cz) pro Vás pořádá první ročník festivalu Masarykovo menu, kde můžete ochutnat největší pochoutky z doby první republiky v režii vyhlášených šéfkuchařů. Rezervujte si speciální tříchodová menu plná nezaměnitelných chutí na www.masarykovomenu.cz.
Konfitované kachní stehno
Ačkoliv je trend prvorepublikové kuchyně v gastronomickém prostředí na vzestupu, málokde mohou dnes hosté ochutnat pravou českou kuchyni v její autentické podobě. Prvorepubliková kuchyně se rodila v době prudce stoupající životní úrovně, v Praze se otevíraly restaurace, taneční bary, kavárny, cukrárny… A velkou inspirací tehdejších kuchařů bylo především anglické a francouzské kulinářské umění. Ochutnat tak můžete kupříkladu labužnické menu s francouzským flérem - krémové polévky, pečené mušle, šneky či zvěřinu. Velké oblibě se těšily ale i tradičnější pokrmy jako například sladké i slané nákypy, husté vývary a vepřové maso na různé způsoby. Výjimkou ale nebyla ani jídla, která si dnes v českém prostředí dokážeme jen stěží představit, například želví polévka. Tehdejší gastronomii bychom mohli pomyslně rozdělit na kuchyni „lidovou“ a „měšťanskou“, v rámci festivalu Masarykovo menu ale ochutnáte obojí. Vychutnejte si tak zlatou éru první republiky, a to v podobě nezaměnitelných chutí tradičních pokrmů, v podání vyhlášených šéfkuchařů.
Králík na červeném víně
„Někteří si pod gastronomii první republiky nepředstaví nic jiného, než jen omaštěný brambor a mléko, naším cílem je ale představit autentickou prvorepublikovou kuchyni a ukázat lidem, co znamená jíst česky“, připomíná Pavel Suchánek, zakladatel Restu.cz. A jak dodává ředitelka Muzea T. G. M. Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková, strava byla tehdy naopak velice pestrá a každý se stravoval dle možností vlastní kapsy. Obecně mnohem více se jedly hlavně ryby, a to ať už sladkovodní, nebo mořské. Na venkově se tak hodně vařilo z vypěstovaných a lokálních surovin, ale hospodyňky se nebránily ani novinkám přicházejícím z města. „Právě pro období první republiky je také charakteristická snaha o vyvážený jídelníček a tzv. „zdravou stravu“. Při přípravě jídel se už tehdy počítalo s nutriční hodnotou, kaloriemi a důraz byl kladen i na obsah vitamínů. Svědčí o tom také dochované recepty, dobové příručky a časopisy, například i o stravování pro vegetariány atd.“ dodává ředitelka muzea.
Telecí kýta se slaninou
Festivalu se účastní tematicky zaměřené restaurace jako například restaurace U Modré kachničky II na Praze 1. Právě tam budete moci ochutnat uzený hovězí jazyk s omáčkou ze šalotek, rozinek a pražených mandlí, s bramborovým nákypem, ale i takové klasické lahůdky jako jsou gratinované dršťky s ementálským sýrem, nebo pečená Reneta plněná pomerančovým džemem se smaženými koblížky.
Bažantí prsíčko s lesními hřiby a kaštany
„Pro festival jsem zvolil spíše tradičnější menu z té lidové prvorepublikové kuchyně. Suroviny jako jsou dršťky, jazyk a další vnitřnosti byly tehdy naprosto běžné, dnes k tomu mají mnozí odpor. Je to zejména pozůstatek minulého komunistického režimu. Tyto suroviny se dělaly většinou na jeden způsob a dělalo se to také většinou špatně a tím pádem se vnitřnosti zařadily mezi podřadné suroviny. Ale právě z vnitřností jako jsou dršťky nebo jazyk se dají vykouzlit perfektní lahůdky, a to je velice dobře vidět zejména v kuchyni první republiky. Byla to doba ovlivněná francouzskou kuchyní a tyto věci se dělaly dobře a zajímavě a hlavně měly spoustu různých úprav. Není to jen dršťková polévka a jazyk s křenem, bohužel ty další recepty byly dlouho opomíjené a zapomenuté. Tenkrát to fungovalo tak, že když se vařilo z masa, tak se ten vepř zpracoval celý od rypáku po ocas a využilo se opravdu vše“, vysvětluje šéfkuchař U Modré kachničky II Michael Váňa.
Srnčí kýta na smetaně
Festivalu Masarykovo menu se ale kromě restaurace U Modré kachničky II účastní dalších čtrnáct podniků, a to Ambroisie Caffé Restaurant, Costa Praga, Mon Rouge Pif, Restaurant Galerie, Chateau St. Havel, Konírna restaurant, Restaurant U Ševce Matouše, Dock House, Nota Bene, La Republica Restaurant, Babiččina zahrada a tři restaurace v Brně, a to Sunset restaurant, Bohéma a Pavillon. Návštěvníci festivalu se tak mají opravdu na co těšit.
Hřebínek z muflona s lanýžovým chlebem
Vybrané speciality budou k dostání pouze v rámci festivalu Masarykovo menu, a to od 9. září do 29. září 2013. Proto neváhejte a rezervujte si svůj stůl na www.masarykovomenu.cz.
Důležité informace:
Datum: 9. září – 29. září 2013
Cena tříchodových menu: 290Kč/ 390Kč/ 490Kč
15 zúčastněných restaurací
Rezervujte na www.masarykovomenu.cz
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Máslo je tuk se specifickou chutí a vůní: Víte, kde všude se používá?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami