Slavné omáčky: Na první pohled obyčejná vierge z rajčat a olivového oleje povýší každé jídlo na božský luxus
5. 11. 2022 Historie a zajímavosti
V sychravém podzimním počasí může být salát s teplým dresinkem vítanou a příjemnou změnou jídelníčku. Teplé dresinky se určitě hodí i k rybě, mořským plodům nebo masu. Ideální je právě omáčka vierge.
Co znamená vierge?
Sauce vierge (panenská omáčka) je francouzská omáčka z nakrájených rajčat a bazalky, čerstvě vymačkané citronové šťávy a extra panenského olivového oleje. Připomíná mexické pico de gallo, ale je mnohem jemnější a nepálí.
Podle jedné z teorií se říká, že neobvyklý název (vierge v překladu znamená panenská) tato omáčka dostala po anglické královně Alžbětě I., známé také jako panenská královna. Pravda však bude zřejmě daleko prozaičtější: Panenská se jí říká proto, že omáčka vyžaduje panenský olivový olej.
Mohlo by vás zajímat
Moderní klasika
Omáčku zpopularizoval v 80. letech 20. století Michel Guérard, francouzský šéfkuchař, spisovatel, jeden ze zakladatelů nouvelle cuisine (kulinářský směr, který vznikl v 70. letech 20. století ve Francii a vyznačuje se mj. odlehčenou přípravou), a tato omáčka se stala moderní klasikou.
V současné době je populární zejména v pařížských bistrech, kde se obvykle používá jako příloha k rybím pokrmům. V základním receptu na omáčku vierge najdete extra panenský olivový olej, citronovou šťávu, bazalku, česnek a rajčata. Podle chuti se dochucuje solí a pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na omáčku vierge
Budete potřebovat (na 300 ml omáčky):
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 100 ml olivového oleje
- 100 g rajčat, oloupaných, s odstraněnými semínky a nakrájených na kostičky
- čerstvě vymačkaná šťáva z ½ citronu (nebo 1 lžíce balzamikového octa)
- špetka moučkového cukru
- 2 lžíce nasekaných čerstvých lístů bazalky
Mohlo by vás zajímat
Jak omáčku vierge připravit? Česnek a šalotku dejte s olejem do kastrůlku a nechte dusit a mírném ohni doměkka (rozhodně ale nesmažte a neopékejte). Přidejte rajčata a na mírném ohni duste 4 až 5 minut. Pak přidejte citronovou šťávu nebo ocet. Přidejte špetku moučkového cukru a bazalku a promáheje. Omáčku dochuťte solí a pepřem a udržujte teplou až do podávání. Servírujte ji s pečenými nebo grilovanými rybami, s mořskými plody nebo s grilovaným masem. Vynikající je také s čerstvým zeleninovým salátem.
A jak a čím vierge ještě ochutit?
Dnes existuje mnoho různých verzí; používá se široké spektrum čerstvých bylinek (petržel, pažitka a kerblík) nebo semínka koriandru. Někdy se do omáčky vierge přidává místo jemné šalotky ostrá cibule, kapary, další přísady, které jí dodávají pokaždé jinou chuť. Setkat se můžeme i s nadrobno pokrájenými ančovičkami nebo dokonce sójová omáčka.
A někteří kuchaři recept zcela změní a naopak vynechají bazalku nebo česnek.
K různým masům, ale i k těstovinám se hodí také pikantní chilli omáčka, kterou si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu:
Sweet chilli omáčka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Čemu se říká slepé pečení? Předpečení korpusu z křehkého těsta za pomoci fazolí nebo hrachu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06