Jak na slavný pajfálský knedlík? Božská příloha z filmu Slavnosti sněženek voní po slanině a na závěr potřebuje jeden krok navíc
17. 1. 2023 Vaření
Pokud je vám název pajfálský knedlík odněkud známý, ale nevzpomínáte si odkud, tak je to zřejmě z kultovního filmu Slavnosti sněženek. I on totiž figuroval ve slavném sporu o to, zda kance připravit se zelím nebo se šípkovou omáčkou. Právě k ní je totiž tento knedlík nejlepší, „vařený ovšem v ubrousku“.
Klenot mezi knedlíky
Pajfálský knedlík není jen tak ledajaký knedlík, občas je dokonce označován za nekorunovaného krále mezi knedlíky. Pyšní se totiž jemnou chutí a lehkou a nadýchanou texturou. Nutno podotknout, že to vše není zadarmo, knedlík je poměrně pracný na přípravu, navíc se vaří celou hodinu. Pokud se ovšem chcete před někým blýsknout a připravit nějakou luxusnější přílohu, je tento knedlík ideální kandidátem.
Mohlo by vás zajímat
Vylepšený houskový knedlík
Jde o knedlík s přídavkem housek, na rozdíl od běžného houskového je však nádherně nadýchaný, a to i přesto, že se do něj nepřidává kypřicí prášek ani ušlehaný sníh z bílků. Místo toho jsou v něm celá vajíčka, navíc ale ještě spousta másla a občas i smetana pro jemnější chuť. Pajfálský knedlík trochu připomíná náš karlovarský, který se právě provzdušňuje bílkovým sněhem, na rozdíl od něj se ale do něj přidává na kostičky nakrájená slanina nebo uzené maso, díky nimž je knedlík ještě lahodnější. Díky tomu má tento blízko ke knedlíkům populárním v Bavorsku nebo ve Vídni, které se také často vylepšují slaninou.
Mohlo by vás zajímat
Rakouský Pálffyho knedlík
Ostatně knedlík podobného názvu figuruje i v rakouské kuchyni, a právě až sem sahají kořeny pajfálského knedlíku. Jeho originální název zní totiž Pállfyho knedlík neboli Palffy-Knödel a výraz pajfálský je pak zřejmě jen zkomoleninou. Původ knedlíku není přesně znám, pravděpodobně ale souvisí s rodem Pálffyů, jenž byl jedním z nejvýznamnějších šlechtických rodů v Uhrách.
Z tohoto rodu se nejvíc proslavil jistý Ján František Pálffy z Erdödu, který žil převážně v 19. století a byl jedním z posledních majitelů zámku ve slovenské Bojnici. Byl velkým milovníkem umění a zřejmě i knedlíků a říká se, že autorem knedlíkové delikatesy byl právě jeho kuchař. K nám se knedlík dostal zřejmě přes vídeňskou kuchyni díky mladým dívkám, které chodily do Vídně do služby. Již v průběhu 19. století byl knedlík oblíbenou luxusní přílohou servírovanou převážně ke smetanovým omáčkám (nejčastěji k houbové) nebo k různým masovým pokrmům.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pajfálský knedlík?
V rakouské kuchyni se knedlík dělá nejčastěji ve tvaru menších noků, u nás se obvykle tvaruje do podoby klasické šišky, která se pak vaří v již zmiňovaném ubrousku a krájí na plátky jako běžný houskový knedlík. Před podáváním se navíc knedlík přelévá rozpuštěným máslem a posype na másle osmaženou strouhankou, což mu dodává ještě výjimečnější chuť. Pokud vás tedy láká si tuto specialitu mezi knedlíky připravit, třeba zrovna ke kančímu se šípkovou, můžete to vyzkoušet podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 250 g starších rohlíků, 1 lžíci mouky, špetku soli, špetku muškátového oříšku, 3/4 l mléka, 4 vejce, 2 lžíce přepuštěného másla nebo normálního másla, 60 g uzené slaniny, 2 lžíce smetany, zelenou petrželku (podle chuti), máslo na přelití knedlíků.
Postup: Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, přidejte mouku, trochu osolte a přidejte špetku muškátového oříšku. Mléko smíchejte s vejci a nasekanou petrželkou a přelijte jím rohlíky. Rozehřejte máslo, osmahněte na něm na kostičky nakrájenou uzenou slaninu a přidejte ji do rohlíkové směsi a promíchejte. Nechte půl hodiny odpočívat. Namočte ubrousek do studené vody, vyždímejte ho, přendejte do něj směs, vytvarujte knedlík a na obou koncích utěrku pevně zavažte.
Naplňte dostatečně velký hrnec vodou, přiveďte ji k varu a knedlík vařte asi 45 minut. Hotový knedlík vyjměte z ubrousku a nakrájejte na plátky. Máslo zahřejte na pánvi, dokud nevydá příjemnou vůni a nezíská zlatohnědou barvu. Uvařený knedlík jím pak polijte a podávejte s omáčkou. Právě tento krok je pověstnou poslední "třešničkou na dortu", v našem případě na knedlíku.
Někdy se knedlík podává také obalený čerstvě dozlatova osmaženou strouhankou, dochucenou pár kapkami citronové šťávy.
Náš tip: Pokud dáte přednost raději našemu karlovarskému knedlíku, můžete si uvařit snadno podle našeho video receptu.
Kochjournal.at
Savoirvivre.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Ty nejlepší knedlíky: Jak na bavorský preclíkový nebo jihotyrolský špenátový?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí