Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
20. 2. 2023 Vaření
Fazole většinou připravujeme na plotně, ale jdou dát i do trouby a zapéct. Máme pro vás fazole s uzeným, provensálskou zapečenou variantu, ale také mexické fazole. Využijte inspirace a zpestřete si jídelníček.
Fazole v kuchyni
Odhaduje se, že na světě je přes 300 druhů fazolí. Mezi nejoblíbenější patří bílé fazole, purpurové, barevné, adzuki, a také třeba mungo.
Fazole jsou poměrně oblíbené luštěniny. Pokud nepoužíváte zelené fazolky (mladé plody fazolí), je třeba tyto luštěniny předem namočit ve studené vodě (nejlépe přes noc). Problém, který s nimi můžeme mít, je nadýmavost. Tu lze omezit právě namáčením, ale i přidáním různých bylinek, jako je kmín, oregano, fenykl, tymián, bazalka, zázvor, majoránka, koriandr, nebo také máta.
Mohlo by vás zajímat
Provensálské zapečené fazole
Fazole nemusíte vždy kombinovat s masem, výborné jsou i se zeleninou. Když budete vybírat vhodný druh pro toto bezmasé jídlo, chuťově ideální jsou bílé fazole. Fazole s rajčaty jsou v tomto pokrmu doplněny o provensálské bylinky, mezi které patří hlavně tymián, oregano, bazalka, rozmarýn, majoránka, někdy ve směsi najdete také saturejku, levanduli, šalvěj, estragon, nebo také fenykl. Jídlo výborně chutná s domácím pečivem.
Náš tip: Připravte si zapečené fazole s rajčaty.
Zapečené fazole s uzeným
Tentokrát se nám v pokrmu budou hodit červené fazole. Připravte si: 500 g suchých fazolí, 3 větší mrkve, 1 petržel, 2 velké cibule, olivový olej, 1 plechovku rajčat, 4 stroužky česneku, 250 g uzeného masa, velkou hrst petrželky, pepř a sůl.
Jak na to? Fazole dejte na pár hodin namočit. Pak je vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou měkké, ale nesmí být ani rozvařené. Zatím si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo kostky. Cibuli nakrájejte najemno.
Troubu rozpalte na 200 °C. Připravte si hrnec (vhodný do trouby), kápněte do něj olivový olej a zeleninu a restujte. Fazole zceďte. Když zelenina zezlátne, přisypte fazole. Pokrm opepřete, osolte. Prolisujte česnek, a spolu s rajčaty z plechovky ho přidejte do jídla. Promíchejte. Doprostřed vložte uzené maso. Hrnec dejte do rozpálené trouby a pečte asi 20 minut.
Uzené pokrájejte, hotové jídlo naservírujte, nakrájejte si petrželku a ozdobte jí talíř.
Zapečené tortilly s hovězím a fazolemi
Fazole se často kombinují s hovězím masem. Příjemnou změnou, jak si toto jídlo vychutnat, je, když ho zabalíte do tortill (třeba i těch domácích) a necháte zapéct. Po posypání sýrem se navíc navrchu vytvoří výborná krustička. V jídle je mexická směs koření fajitas. Pokud ji nemáte, můžete využít si vytvořit vlastní směs koření. Hodí se: uzená paprika, sladká a pálivá paprika, zrníčka hořčice, sušená cibule, sušený česnek, tymián, třtinový cukr a sůl.
Náš tip: Připravte si tyto zapečené tortilly s pikantním hovězím a fazolemi.
https://www.jardineriaon.com
https://www.vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Mexické chilli con carne: Texaské jídlo s masem a fazolemi skvěle zasytí, zahřeje a potěší milovníky ostrých chutí