Jak na skvělé medové jidáše? Velikonoční pečivo pomazané medem má podle starých pověr chránit před hadím uštknutím
4. 4. 2023 Vaření
Jidáše se opět postupně vracejí na naše stoly. Toto velikonoční pečivo bylo dříve stejně důležité jako mazanec a beránek. Chutné bochánky si můžete připravit podle nejlepšího receptu na jidáše.
Proč si upéct jidáše
Jidáše se dříve pekly o Pašijovém týdnu snad v každé domácnosti. Toto dobré velikonoční pečivo mělo mít i zázračné účinky.
Co jsou jidáše? Toto speciální pečivo, podávané v jeden den v roce, se připravuje z kynutého těsta, podobného, jako je vánočka nebo mazanec.
Mohlo by vás zajímat
Kdy se dělají jidáše
Po božích milostech, které se připravují v pondělí, jsou jidáše spojeny se Zeleným čtvrtkem. Ten má připomínat poslední večeři Ježíše Krista s jeho dvanácti apoštoly. Ježíšův učedník Jidáš Iškariotský ho zradil, a právě ve čtvrtek Ježíše vydal vojákům. Po tom, co si uvědomil, co provedl a zjistil důsledky svého činu, oběsil se na provaze. Pečivo v podobě spleteného provazu má připomínat právě Jidáše.
Mohlo by vás zajímat
Jaké tvary mohou mít jidáše
Obvykle jidáše mají tvar zapletené houstičky, ideálně jako provaz. Z vytvořených pramenů můžeme ale připravit i uzlíky, preclíčky, někdy se motají se do tvaru písmene S, jindy se zase stočí podobně jako vinná klobása. V případě tvaru jidášů se můžeme setkat i s podobou zvířátek, jako jsou třeba ptáčci, holubičky, nebo zajíčci. Ta odkazuje na přivolání jara. Dříve nebylo ale ani výjimkou, že se vytvořily placky, které se před pečením zdobily nožem, nebo byly vypichovány dřevěným hřebenem.
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jejich tradice má své náležitosti a zvyky, které se týkají i vaření a stravování. Celý velikonoční týden má například daný speciální jídelníček -…
Jak se dělají jidáše
Jidáše se podle tradice připravují tak, aby byly hotové na Zelený čtvrtek ráno. Když bylo pečivo pomazané medem, lidé si mysleli, že jim to zajistí pevné zdraví a ochrání před vosím nebo včelím píchnutím, případně hadím uštknutím. Původ tohoto zvyku ale spadá do pohanských tradic.
A co se dává do těsta? Základem je kvásek z droždí, vlažného mléka, mouky a cukru. K vykynutému kvásku se přidává mouka, mléko (případně smetana), cukr (můžeme dát vanilkový) a sůl. Dále se hodí máslo a žloutky. A samozřejmě nesmí chybět med na pomazání pečiva.
Jak vylepšit těsto na jidáše
Nejčastěji se těsto na jidáše dělá s droždím, když ale máte doma pšeničný kvásek, využijte ho. Další variantou je omládek. Díky němu bude pečivo jemnější, nadýchanější, a to se projeví i na lepší chuti a delší čerstvosti.
Těsto na jidáše nemá být moc sladké. Sladkost dodá med. Jidáše ale můžeme různě vylepšit. Jednou z variant jsou rozinky, ale i koření, jako je citronová kůra, muškátový oříšek, badyán, případně anýz. Hodí se i rum.
Lesklých jidášků docílíte tak, že těsto před pečením potřete žloutky rozšlehanými s trochou vody (nebo smetany). Někdy se jidáše sypou drobenkou.
Jak na nejlepší jidáše
Na jidášky budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 250 ml vlažného mléka (dle potřeby), 70 g másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, sůl, citronovou kůru z poloviny citronu, na potření: 1 vejce a tekutý med.
Jak na to? Nejdřív si připravte kvásek. Nechte povolit máslo při pokojové teplotě. Mírně ohřejte mléko. Do vyšší misky dejte droždí, lžičku cukru a zalijte trochou mléka. Vršek posypte trochou polohrubé mouky a nechte ho na teplém místě, ideálně zakrytý utěrkou. Za deset minut až čtvrt hodiny vzejde kvásek.
Pak ho nalijte do mísy, přidejte prosátou mouku s cukrem a špetkou soli. Do malé misky rozklepněte žloutek, bílek si nechte na jiné využití. Vyšlehejte žloutek do pěny a spolu se změklým máslem přidejte k mouce. Pokud bude potřeba, přilijte vlažné mléko a dobře vypracujte hladké a nelepivé těsto. Do těsta nastrouhejte žlutou kůru z citronu a dobře propracujte. Opět mísu zakryjte utěrkou a dejte ji na teplé místo, aby těsto mohlo hezky kynout. Trvá to asi hodinu.
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Z vykynutého těsta nakrájejte kousky, vytvořte z nich tenké válečky (jako ukazováček), dlouhé zhruba 20 cm. Stočte je do provazu, případně jiného zvoleného tvaru. Hotové tvary dávejte na plech a nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.
Do hrníčku vyklepněte vejce a rozšlehejte ho. Nakynuté tvary těsta potřete vejcem a dejte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova. Trvá to necelou půl hodinu. Rozehřejte med tak, aby tekl, ale nesmí být příliš horký. Upečené horké pečivo potřete pomocí mašlovačky horkým medem.
Zdroje informací:
Český rok od jara do zimy, Milada Motlová, Fortuna Libri, 2010
Ceskevelikonoce.cz: České Velikonoce
Náš tip: Upečte si jidášky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších svátečních obědů nejen na Velikonoce: Dáte si pečené jehněčí nebo nadívané kuře?
Boží milosti byly v minulosti lidovou obdobou hostií. Jak je připravit, aby byly krásně křehké a křupavé
Jak upéct dobrý bílkový chlebíček? Zpracujeme do něho zbylé bílky, s postupem poradí názorné video
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Netroufáte si na velikonoční kynutý mazanec? Připravte si ten tvarohový. Je snadný, rychlý a chutná výborně
Pečeme s Ivou: Lepší koláče, makovky i rohlíky budete mít díky omládku! Jak na něj?
Holka u plotny radí: Šlehačkový beránek s mákem voní kávou a díky polevě vydrží dlouho vláčný