Skromná kuchyně: Na nudle se smaženým zelím stačí jen 3 suroviny a s přípravou si lehce poradí i začátečník
7. 4. 2023 Vaření
Pokud chcete skromné jídlo z několika surovin, vyzkoušejte nudle se smaženým zelím. Jídlo je výborné s masem i bez něj. Můžete se pustit do velmi rychlé varianty, ale také si dát na čas a výborně si pochutnat.
Proč si dát nudle se zelím
Ačkoliv to může na první pohled vypadat jako zvláštní kombinace, nudle se smaženým zelím chutnají skvěle, obzvlášť když použijete vhodné koření. Jídlo je hotové za chvíli, hodí se jako výborná, a přitom rychlá večeře. Ve výsledku máme rychlé, poměrně levné a dobré jídlo, jehož příprava velmi snadná, takže ji zvládne i začátečník.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na nudle se smaženým zelím
Do bezmasého pokrmu patří nudle, hlávkové zelí (na internetu se dá pořídit zhruba za 25 Kč/kg), sádlo, koření a sůl. Pro milovníky masa lze přidat škvarky, nebo třeba anglickou slaninu.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jaké vybrat těstoviny
Základem tohoto jídla je ovšem výběr nudlí. Na tom totiž závisí, jak dlouho ho budeme připravovat. Můžete sáhnout po špagetách (na internetu je lze pořídit zhruba za 45 Kč/kg), případně po širokých válcovaných nudlích z obchodu (na internetu koupíte cca 145 Kč/kg).
Těstoviny si můžeme také doma vyrobit. To pak počítejte alespoň s hodinou navíc. Je totiž nutné, aby se připravené těsto trochu odleželo a po vyválení mírně proschlo. Vyplatí se těstovin připravovat více a dobře proschlé těsto uchovávat v dobře uzavřené sklenici.
Mohlo by vás zajímat
Jaké koření vybrat na těstoviny se zelím
Pokud jde o koření, zkuste koření na steak (směs z obchodu). Jestliže ho nemáte, bude se hodit: mletý pepř (i čtyřbarevný), sušená cibule, sušený česnek, sladká paprika, případně chilli.
Jak připravit nudle se smaženým zelím
Hotové těstoviny stačí je uvařit podle návodu na obalu. Pokud dáte přednost variantě s domácími nudlemi, budete na ně potřebovat: 200 g hladké mouky (ideálně typ 00), 2 vejce, trochu studené vody a hrst hrubé mouky na prosypání. Na zbytek pokrmu si připravte: ½ menší hlávky bílého zelí, 2 lžíce sádla, koření na steak, případně 100 g anglické slaniny.
Jak na to? Nejdříve si připravte domácí nudle. Z mouky, vajec a vody vypracujte hladké a pružné těsto. Dejte ho na půl hodiny odpočinout.
Zelí zatím nakrájejte nožem na tenčí proužky a slaninu na kostičky. Připravte si velkou pánev, rozehřejte na ní sádlo a přidejte slaninu. Jakmile se slanina opeče, přisypte zelí a usmažte ho dozlatova (pokud pokrm připravujete bez slaniny, zelí přisypte na pánev, když je sádlo rozpálené). Občas promíchejte. Osolte a okořeňte. Použijete-li koření na steak, není už třeba solit.
Z odpočinutého těsta na nudle vyválejte čtvercovou placku, silnější než na nudle do polévky. Nechte těsto trochu proschnout, ale musí zůstat pružné. Pak placky nakrájejte na pruhy o délce 20 cm a šířce 6 cm, lehce je posypejte hrubou moukou – tím zabráníte jejich slepování. Dejte je na sebe v několika vrstvách. Ostrým nožem pak nakrájejte asi 2–3 mm široké nudle.
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Osolte ji a do vroucí vody vsypte nudle. Nechte je vařit zhruba 3–4 minuty, aby byly dobré „na skus“. Sceďte je a promíchejte se smaženým zelím. Můžete podávat.
Jak nudle se zelím ozdobit
Aby byl tento pokrm lákavější (protože jíme i očima), při servírování na talíře ho ještě dozdobte. Nadrobno nakrájená petrželka nebo pažitka jídlo nejen ozdobí, ale i dochutí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak na perfektní domácí těstoviny? Klíčový je výběr mouky a tloušťka těsta
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rychlá večeře pro děti: Do 10 minut zvládnete pizza tousty, sýrovou omeletu, mexickou quesadillu a tahle další jídla
9 nejlepších jídel se zelím: Zahřejte se zelňačkou, holubkami, zelňáky nebo lepenicí!
Komentáře
7. 4. 2023 18:44