Polévka z hlívy ústřičné s medvědím česnekem a brambory voní houbami, zasytí i velké jedlíky a je hotová za chvíli
18. 4. 2023 Vaření
Máte rádi voňavé houbové polévky? Ta z hlívy ústřičné je opravdová dobrota, a to nejen pro vegetariány. Ochucená o typicky jarní rostlinku, medvědí česnek, je lehce pikantní a plná vitaminů.
Kde pořídit hlívu
Houba hlíva ústřičná je poměrně snadno k sehnání. Roste po celý rok, i když právě teď se neobjevuje tak hojně. Můžete ji pěstovat doma, a najdete ji i v chladících pultech obchodů s potravinami. A pokud jste si ji zavařili nebo zamrazili, hodí se třeba do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat medvědí česnek
Pro medvědí česnek sice můžete zajít na trh nebo do obchodu, ale nejlepší je vyrazit na něj do přírody. Správná doba na sběr medvědího česneku vrcholí právě teď v dubnu. Užívat si této rostliny můžete až do doby, kdy se objeví květy. Medvědímu česneku se daří na vlhkých místech. Najdete ho podél potoků, v lužních lesích. Doma nevydrží dlouho a chce ho správně uchovávat ve vlhku.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Co patří do pikantní polévky z hlívy s medvědím česnekem
Tato polévka má gulášový základ. Nechybí v ní tedy paprika (koření), cibule, dále samozřejmě hlíva. Pro pestřejší chuť můžete přidat sladkou i pálivou papriku. Zajímavé kouřové tóny dodá uzená paprika. Pokud ji máte doma, určitě stojí zato ji přidat. Další trochu netradiční ingrediencí je papriková pasta. I tu jste si možná v sezóně připravili. Pokud ne, koupíte ji i na internetu za cenu kolem 40 Kč, a to v pálivé i nepálivé podobě. Pokrm zahustí brambory a vše korunuje medvědí česnek.
Jak uvařit pikantní polévku z hlívy s medvědím česnekem
Na polévku si připravte: 250 g hlívy, 3 střední brambory, 1 velkou cibuli, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky pálivé papriky, ½ lžičky uzené papriky (volitelné), 1 lžíci paprikové pasty, 1 l zeleninového vývaru, 1½ lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, menší svazek medvědího česneku, pepř a sůl.
Jak na to? Do hrnce dejte máslo, nechte ho rozpustit, zasypte moukou a připravte světlou jíšku. Přisypte všechny mleté papriky, nechte je rozvonět a zalijte vývarem. Promíchejte metličkou, přidejte paprikovou pastu a přiveďte k varu.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky. Na pánvičce rozpusťte půl lžíce másla a osmažte na něm cibulku dozlatova. Pak ji přidejte do hrnce s polévkou. Hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte do polévky. Vařte zhruba 15 minut. Oloupejte brambory, nakrájejte je na kostičky a přidejte je do polévky. Vařte asi 10 minut, až budou brambory měkké. Medvědí česnek omyjte a nakrájejte ho najemno. Přidejte do polévky, dochuťte solí a pepřem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Expertka radí: Jak a kde v lednici skladovat medvědí česnek? Vlhká utěrka je nezbytností, důležité je i správné místo v lednici
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu