Jak na pravé liptovské pirohy? Dokonalé spojení bramborového těsta, brynzové náplně a vypečené slaniny chutná fantasticky
28. 4. 2023 Vaření
Jsou sice trochu náročnější na přípravu než známější halušky, úsilí vynaložené na jejich vaření se určitě vyplatí. Šátečky plněné bramborovou náplní s brynzou a přelité vypečenou slaninou vás přenesou do pravé slovenské koliby.
Pirohy jako alternativa k haluškám
Liptovské pirohy jsou jednou z typických slovenských specialit a jednou z možností, jak využít známý slovenský ovčí solený sýr brynza, pokud chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční halušky. Právě jim se brynzové pirohy chuťově velmi podobají. I v nich se snoubí chuť brambor s brynzou a stejně jako halušky se podávají s vypečenou slaninou nebo špekem. Na rozdíl od nich se ale připravují z brambor vařených ve slupce. Do halušek naopak patří brambory syrové.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší pirohy z Liptova
Pirohy plněné brynzou se často pojí s oblastí Liptova. Šlo o chudý kraj pod slovenskými velehorami, vyhlášený nejen svým folklórem a překrásnou lidovou architekturou, ale i kvalitními sýry. Místní obyvatelé se v minulosti živili především pastevectvím, chovem ovcí a z mléka a pak vyráběli vynikající sýry, jako jsou oštiepky, korbáčiky nebo právě brynza.
O té liptovské se právem říká, že je nejlepší. Liptov je navíc kraj známý pěstováním brambor. Hojně se tu začaly pěstovat po velké neúrodě obilí v 18. století a brzy se staly základem stravy místních obyvatel. Brambory jsou nejen součástí náplně pirohů, ale často se přidávají i do těsta. Jsou však i recepty s obyčejným nudlovým těstem jen z mouky. S tím bramborovým jsou pirohy přece jen o trochu lepší.
Brynzové pirohy jsou nejlepší s kysanou smetanou
Pravé liptovské pirohy se podávají přelité kysanou smetanou a nesmí na nich chybět škvarečky vypečené slaniny. Často se i zdobí snítkou kopru, který dodá celému pokrmu zajímavější chuť a vůni a navíc jej barevně oživí. A jak si je tedy připravíte?
Budete potřebovat: 700 g brambor uvařených vcelku ve slupce, 300-400 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička soli, 250 g brynzy, 100 g slaniny a asi 200 g kysané smetany, máslo na pirohy, případně pažitku či kopr na ozdobu.
- Brambory uvařte ve slupce doměkka nejlépe den předem a nechte je vychladnout. Poté je oloupejte, prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Jednu bramboru si odložte stranou.
- V míse je smíchejte s polohrubou moukou, lžičkou soli a jedním vejcem a vypracujte tužší těsto. Vyválejte je na tenký plát a velkou sklenicí z něj vykrajujte kolečka. Můžete použít i speciální vykrajovátko na pirohy.
- Ve velkém hrnci si přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Na náplň smíchejte nastrouhanou vařenou bramboru s brynzou. Touto náplní pak naplňte vykrojená kolečka. Přeložte je na poloviny, prstem a vidličkou stlačte a hotové pirohy vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch.
- V misce je omastěte máslem, aby se neslepily. Mezitím si osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu a nasypejte ji na pirohy. Podávejte s kysanou smetanou, do níž můžete vmíchat trochu brynzy. Ozdobte pažitkou nebo koprem.
Náš tip: Z brambor a brynzy si můžete připravit i známější slovenský pokrm halušky. Zkuste to třeba podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Jak na prefermenty? Smíchejte mouku, vodu, droždí a dopřejte směsi dostatek času
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí