Bao buns aneb Kynuté čínské „knedlíky“ s pikantní grilovanou panenkou. Plní se až po uvaření a těsto se předtím potírá olejem
24. 5. 2023 Vaření
Napařované bochánky bao buns vypadají na první pohled jako naše české kynuté knedlíky nebo jako slovenské parené buchty, na rozdíl od nich jsou ale slané a uvnitř nenajdete borůvky či povidla, ale nejčastěji vepřové maso, většinou v kombinaci se zeleninou.
Knedlíčky se slanou náplní
Asijská kuchyně je sice založena na pokrmech s rýží a nudlemi, oblíbenou specialitou jsou tam však překvapivě i knedlíky, které se dokonce připravují z pšeničné mouky. Vypadají skoro jako ty naše, jsou krásně nadýchané a dělají se na páře stejně jako někdy klasické ovocné kynuté knedlíky nebo jim podobné slovenské či rakouské.
Bao buns mohou mít více podob – může jít o klasické větší knedlíčky plněné masovou směsí, které se pak připravují na páře nebo pečou či smaží. Mohou se však péct i samotné knedlíčky bez náplně. Ty se pak naplní jako naše housky třeba pečeným vepřovým masem.
Mohlo by vás zajímat
Oblíbené čínské pouliční jídlo
Bao buns jsou v Číně známé rovněž jako baozi, někdy se jim také říká pork buns. V Asii jde o populární pouliční jídlo, které se připravuje po celé Číně v mnoha variantách, přičemž se prodává nejen u pouličních stánků, ale i ve speciálních dim sum restauracích. Stánky nebo restaurace s baozi poznáte snadno podle typických napařovacích bambusových košíků. Číňané si je dopřávají nejčastěji ráno na snídani, pochutnávají si na nich ale i během celého dopoledne. Podle tradice by se však nikdy neměly podávat v noci.
Bao bus v mnoha variantách
Podobné knedlíčky se prodávají i v dalších asijských zemích, například v Japonsku, v Malajsii, v Indonésii nebo ve Vietnamu. Většinou jsou ale inspirovány právě těmi čínskými, jejichž historie sahá do období Třetího království (tj. 220-280 n. l.), přičemž jim předcházely jakési knedlíky zvané manti, jež vymyslel vojenský stratég Zhuge Liang. Knedlíky měly údajně tvar hlavy a on je připravoval jako oběť bohům, aby uzdravil své vojáky. Později se staly knedlíčky oblíbenou potravou pro lidi na cestách a nakonec se vyvinula spousta regionálních variant, které se liší v přípravě těsta i plnění.
Vynikající bao bus s grilovanou panenkou
Chcete-li si doma dopřát trochu exotiky, snadno si můžete bao buns připravit podle následujícího receptu. Tyto bochánky se pečou bez náplně a následně se do nich dává pečené vepřové, případně můžete použít jakoukoliv jinou náplň podle vaší chuti. Jak na to?
Na bochánky budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 120 g kukuřičné mouky, 60 g moučkového cukru, 3,5 g instantního droždí (cca půl balení), 2 a ¼ lžičky prášku do pečiva, 180 ml vlažné vody a 60 ml rostlinného oleje. Na náplň si připravte: 2 kusy vepřové panenky, každý o hmotnosti přibližně 500 g, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžičku sezamového oleje, 2 lžíce hnědého cukru, 3 lžíce medu, 3 lžíce omáčky hoisin, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžíce sójové omáčky, ½ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžičku koření pěti vůní, 2 stroužky česneku, prolisované, 2cm kousek zázvoru, oloupaný a najemno nastrouhaný, a 2 lžíce medu na potírání.
- V míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, droždí, krupicový cukr a prášek do pečiva. Smíchejte teplou vodu s rostlinným olejem a vlijte ji do suchých přísad. Vše promíchejte, aby se suroviny spojily a pak vypracujte hladké a pružné těsto. V robotu to trvá cca 10-12 minut.
- Vyklopte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj kouli. Vložte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1-1,5 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Jakmile se těsto zdvojnásobí, vyklopte je na kuchyňskou linku, opět je prohněťte a poté ho rozválejte na plát o tloušťce přibližně 0,5 cm.
- Celý povrch těsta potřete rostlinným olejem. Poté z těsta vykrajujte kolečka o průměru cca 7-8 cm. Z pečicího papíru vystřihněte tolik čtverců, kolik máte koleček. Každý čtverec lehce potřete olejem. Pak na něj položte kolečka a každé přeložte a přitlačte (naolejované těsto zajistí, že se buchty při pečení v páře mírně rozevřou). Buchty opět nechte asi 30-45 minut kynout. Buchty se nafouknou, ale neměly by se zdvojnásobit.
- Do dostatečně velkého hrnce, do něhož se vejde pařáček, nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna pařáčku. Přiveďte vodu k mírnému varu. Pak do pařáku vložte bochánky (cca 3-4 podle velikosti) na papíře a vařte je postupně v páře po dobu 10-12 minut. Bochánky by měly být měkké a nadýchané.
- Na maso nejprve smíchejte všechny ingredience na marinádu. Panenky vložte do marinády, dejte do lednice a nechte marinovat alespoň 2-3 hodiny nebo přes noc. Před pečením nechte maso ohřát na pokojovou teplotu (trvá to asi 30 minut).
- Předehřejte troubu na 180 °C. Na velký plech na pečení položte drátěný rošt a plech naplňte do poloviny vroucí vodou. Rošt se nesmí dotýkat vody, maso bude díky tomu krásně šťavnaté. Panenky položte na rošt a pečte asi 30 minut. Zbytek marinády smíchejte se 2 lžícemi medu. Omáčku přiveďte k varu a několik minut mírně vařte, dokud není hustá a sirupovitá. Touto omáčkou pak průběžně potírejte maso.
- Po 30 minutách zapněte troubu na režim grilování a maso upečte doměkka. Pak je nakrájejte na tenké plátky a naplňte jím bochánky. Navíc můžete přidat nasekanou jarní cibulku, lístky čerstvého koriandru, případně i mrkev a okurky nakrájené na tenké nudličky a předem naložené do směsi vinného octa a cukru (na 4 lžíce octa dejte 2 lžíce cukru). Nechte odležet asi 10 minut.
Náš tip: Máte-li rádi pikantní pokrmy, můžete přidat ještě hoisin omáčku (8 lžic) smíchanou s trochou pikantní omáčky sriracha (4 lžíce). Vše prohřejte a podávejte s bao buns.
Zdroje informací:
kniha Nejlepší světová street food
Eatlittlebird.com: Sticky Pork Bao Buns
Somebodyfeedseb.com: Bao Buns Without a Steamer
Wikipedia.org: Baozi
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejoblíbenějších asijských specialit: Připravte si čínskou křehkou kachnu, vietnamskou polévku phở bò i japonské sushi!
16 veselých a barevných jídel pro děti nejen na Velikonoce: Překvapte svá zlatíčka
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
27. 5. 2023 19:22
Ano, vyborne, delavam je. trochu pracne, ale nekdy se dá