Za zdravější mlsání. Podle čeho vybrat kvalitní zmrzlinu?
9. 6. 2023 Životní styl
Léto je za dveřmi, a to znamená jediné. Zmrzlinová sezóna je oficiálně zahájena. Pokud i vy v horkých letních měsících propadáte chuti po sladkém ledovém osvěžení, vězte, že mlsat se dá v rámci možností i zdravě. Stačí jen mít na paměti několik pravidel.
Přestože historie zmrzliny sahá až do starověké Číny, do Evropy se dostala v 17. století díky francouzskému králi Karlu II., na jehož dvoře se stala vyhledávanou módní pochoutkou. Zmrzlina tak, jak ji známe dnes, se začala masově vyrábět během 18. a 19. století. Zpočátku byly příchutě jednoduché a závisely na sezónnosti surovin, dnes s rozvojem potravinářství a gastronomie najdete na trhu nejrůznější příchutě a složení. Jak se v široké nabídce zorientovat? A po které zmrzlině sáhnout, chceme-li sladké, ale přitom zdravé osvěžení?
Jogurt místo smetany
Základní složky tradiční zmrzliny tvoří mléko, smetana, cukr a přírodní složky jako je ovoce, čokoláda nebo ořechy. Díky tomu ale obsahuje zejména hodně tuků a sacharidů a má vysokou energetickou hodnotu. To sice hned neznamená, že bychom ji z našeho jídelníčku měli okamžitě vyřadit, je však dobré sledovat její nutriční hodnoty a velikost snědené porce. Podle odborníků na výživu je proto vhodnější sáhnout po tvarohové či jogurtové zmrzlině. Ta obsahuje méně tuku, cukru a disponuje dostatkem kvalitních bílkovin, které naše tělo v určitém poměru potřebuje a měly by být součástí našeho jídelníčku.
Všímejte si složení
U zmrzliny sledujte zejména kvalitu tuků, které jsou v ní obsaženy. Stogramová porce smetanové zmrzliny v sobě skrývá přibližně 10–20 gramů tuků, 15-25 gramů sacharidů a přibližně pět gramů bílkovin. Obecně by množství přidaného cukru nemělo přesáhnout hodnotu 20 gramů na 100 gramů výrobku. Důležité je ale všímat si i nasycených tuků, transmastných kyselin, saturovaných mastných kyselin a soli, které by ve výrobcích měly být obsaženy jen v minimálním množství. Obloukem se pak vyhýbejte také umělým sladidlům, barvivům nebo jiným chemickým přísadám, kterou bohužel výrobci často i do zmrzlin kvůli vylepšení chuti a vzhledu přidávají.
Vsaďte na přírodní ingredience i svěžest
V případě že chcete sáhnout po zdravější verzi zmrzliny nebo nanuku, existuje řešení. Značka Hollandia, která je známá především svou výrobou jogurtů, nyní představila novinku v podobě prémiové Hollandia BIO Jogurtové zmrzky, jejíž základ tvoří bio jogurt, který zmrzlině dodává osvěžující lehkou nakyslost, kterou řada konzumentů v horkých letních měsících uvítá spíše, než hutnost smetanových nanuků obalených v čokoládě. Česká mlékárna na jejich výrobu používá pouze mléko z vlastní farmy. Sama je přitom největším producentem bio mléka v Čechách, takže má nad celým procesem výroby jogurtu perfektní kontrolu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jahodový koláč s pudinkovo-tvarohovou náplní je krásně vláčný, báječně osvěží v horkých letních dnech a božsky chutná