Jak správně připravit šťavnatý hamburger? Základem je libové maso, nejlépe z hovězího krku. Sůl ani koření tam nepatří
13. 6. 2023 Vaření
Máte rádi hamburgery? Kdo by odolal šťavnatému karbanátku v měkké housce lehce pomazané kečupem či majonézou a s listem čerstvého salátu, plátkem rajčete, okurky a cibulky. Věřte ale, že těm domácím se hamburger z fastfoodů ani zdaleka nevyrovná.
Co je potřeba na výborný hamburger
Za dobrým burgerem nemusíte do rychlého občerstvení. Můžete si ho přichystat doma, a to přesně podle vlastních představ. Můžete do něj dát sýr, salát, ale základem každého výborného burgeru je grilovaná placka z mletého masa. Jak toto maso připravit, abyste si pochutnali a hezky si užili grilovací sezónu?
Mohlo by vás zajímat
Jak namíchat maso na hamburger
Aby byl burger správně šťavnatý, je potřeba dobře vyladit poměr libového a tučnějšího masa. Naprostou většinu by mělo tvořit libové maso a asi 20 % by mělo být určeno pro lojovitou část. Které maso se hodí? Většinou se využívá hovězí, ideální částí je hovězí krk. Pokud budeme chtít burger nakombinovat i z jiných druhů mas, můžeme přidat třeba vepřovou plec, ale i šťavnaté drůbeží stehenní maso.
Maso nám může namlít řezník, víc nám bude chutnat, když si ho umeleme sami pomocí mlýnku na maso nebo v kuchyňském robotu.
Jak ochutit mleté maso na hamburger
Na to je jednoduchá odpověď. Vůbec. Na klasický burger by se totiž mělo používat pouze samotné umleté maso. Sůl a pepř dáme na maso těsně před samotným grilováním.
Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…
Jak připravit burger z mletého masa
Všechny druhy masa nakrájejte na kostky a ty pak dejte do mísy. Připravte si mlýnek a umelte maso na středně hrubém nástavci. Prsty namočte do vody a naberte trochu masa a vytvarujte kouli, která by měla mít hmotnost asi 180 g. Aby maso bylo lépe spojené, je vhodné s ním několikrát bouchnout o stůl. Pro tento účel ho mějte zabalené v igelitu.
Nyní se nabízí několik variant, jak burger připravit. Můžete si na to vzít lisovací formu na maso do burgerů. V obchodě ji pořídíte zhruba od 150 Kč. Díky ní získáte na mase ony pěkné rýhy. Formu vyložte mrazicími sáčky, na do dejte kuličku masa , zase sáček a druhou částí formy přitlačte.
V dalším způsobu budou stačit vaše dlaně a mrazicí sáčky. Kuličku masa můžete dát mezi mrazicí sáčky, vytvarovat dlaní a zarovnat po stranách.
Poslední variantou je ta, že kuličku masa dáte mezi dva sáčky, vezmete si misku a lehce ji stlačíte. Zase dotvarujete kraje, aby vypadaly úhledně. Než budete maso grilovat, dejte ho do lednice. Klasický hamburger připravíte třeba podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě hamburgerů: Záleží nejen na kvalitních surovinách, ale i na správném pečení
Na grilování v plné výbavě: 15 věcí, které si rozhodně vezměte s sebou, abyste byli králem či královnou grilovačky
Jak připravit burger z mletého masa? Tuto pochoutku připravíme na pánvi nebo na grilu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06