Rajčatový koláč zavoní kombinací skvělých sýrů a bazalky. Jednoduchou přípravu přitom zvládne i kuchařský amatér
15. 8. 2023 Ostatní
Rajčata, pokud je nemáte na vlastní zahrádce, nyní seženete ve velmi vysoké kvalitě i v obchodech. Dokonce i cena bývá v tuto roční dobu příznivá, a tak je dobré vyzkoušet lecjaké recepty, v nichž můžeme populární rajská jablíčka použít. Upečte si třeba netradiční koláč, který si po jeho konzumaci rozhodně oblíbíte.
Pizzová variace
Spojení těsta, rajčat a sýra se skvěle osvědčilo již u pizzy. Klasické rajčatové sugo, které je samozřejmostí na většině druhů italského národního jídla, však mohou nahradit samotná rajčata. Těsto zase nemusí být pizzové, ale koláčové, oblíbenou mozzarellu pak doplníme čedarem a máme nové jídlo z téměř stejného základu.
Jediné, co však Itálii skutečně nepřipomíná, je použitá majonéza a řecký jogurt. Recept na rajčatový koláč ovšem nepochází z Apeninského poloostrova, tudíž tak moc nevadí, že některé ingredience nejsou zrovna dietní či lehké, jimiž se může italská gastronomie pyšnit.
Naopak dobrá majonéza a výrazný čedar dají koláči nejen jedinečnou chuť, která však nepotlačuje dominantní rajčata a bazalku, ale také díky nim upečená lahůdka provoní celou kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový koláč se sýrem
Na přípravu lahodného rajčatového koláče budete potřebovat: na těsto - 400 g hladké mouky, 180 ml olivového oleje, 15 g soli a vodu, na náplň - 5 rajčat (oloupaných a nakrájených na plátky), 10 lístků čerstvé bazalky, 1/2 šálku nadrobno nakrájené červené cibule, 1 hrnek strouhaného sýru mozzarella, 1 hrnek nastrouhaného sýru čedar, 3/4 hrnku majonézy (může být i polovina majonézy a polovina řeckého jogurtu), sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Jak na to?
- Připravte si těsto na korpus. Do mísy nasypte mouku a sůl, přidejte olivový olej a zhruba 3 lžíce vody.
- Připravenou hmotu si rozválejte na výšku kolem 1,5 centimetru.
- Na dno formy na koláč vložte pečící papír. Na něj nalijte těsto.
- Pečte (naslepo - těsto zatížíte například fazolemi) v předehřáté troubě na 180 stupňů 20 minut. Poté korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezi tím si připravte náplň. Rajčata nakrájejte na plátky a vložte je do většího cedníku. Posolte je a nechte zhruba 10 minut „vypotit“. Rajčata ještě osušte papírovou utěrkou, abyste je zbavili co nejvíce vlhkosti.
- Do další mísy si připravte sýrovou směs, tedy majonézu nebo její kombinaci s řeckým jogurtem v poměru 50:50, do níž přidáte nastrouhanou mozzarellu a nastrouhaný čedar. Přidejte špetku soli a mletého pepře.
- Do vychladlého korpusu naskládejte rajčata, na ně umístěte lístky bazalky a nadrobno nakrájenou červenou cibuli. Navrch nalijte sýrovou směs.
- Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte minimálně 30 minut. Směs nesmí být při vyndání z trouby úplně propečená a vyschlá.
- Před podáváním nechte koláč ještě 20 minut stát, aby dobře ztuhnul.
Náš tip: Pokud vám koláč zbyde, raději ho nemrazte. Může totiž dojít k rozmočení korpusu od rajčat a také majonéza není vhodnou surovinou k mražení.
Rajčata, která vás zbydou po upečení koláče, můžete použít třeba na omáčku k těstovinám. Jak na to se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Sušená rajčata: Jejich příprava je jednoduchá a stačí jen pár ingrediencí, pozor ale na na bylinky, které použijete
Jak odlehčit bramborový salát? Majonézu skvěle nahradí řecký jogurt, kvalitní olej nebo dokonce hovězí vývar
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Deset zajímavostí o jídle: Med se nikdy nezkazí, kečupem se kdysi léčil průjem a cukrovou vatu paradoxně vynalezl zubař
Šéfkuchař Pizza Nuova poradil, která rajčata se hodí na skvělé sugo: Seženete je celoročně i u nás, říká
Holka u plotny radí: Jak na sladký okurkový dort? Osvěžující moučník s lučinovým krémem ohromí svou barvou i chutí