Vinař Michal Závada: Letošní burčák je kvalitní, litr pořídíte už od 80 korun a hlava vás z něj bolet nebude, když dodržíte jednu zásadu
28. 8. 2023 Ostatní
Milovníci burčáku se brzy dočkají svého nejoblíbenějšího období. Michal Závada, který vlastní své malé vinařství a zároveň se stará o vinice na parkánech Josého Rizala v Litoměřicích, v rozhovoru pro Topecepty.cz vysvětlil, proč jsou letos podmínky pro výrobu kvalitního burčáku téměř ideální, co ovlivňuje cenu populárního nápoje či z jakého vína je burčák nejlepší.
Michale, sezóna burčáku začala. Je krátce po lisování prvních letošních hroznů, co to pro vinaře znamená?
Bereme to jako začátek sklizně, tedy jakési zúčtování. Je to pro vinaře téměř posvátné období. Začátek oslavy sklizně. Ne nadarmo se říká, že vinaři znají čtyři roční období - jaro, léto, burčák, zima.
Je skutečně tento nápoj tak oblíbený, jak se říká?
Burčák je rok od roku oblíbenější. Milovníků vína stále přibývá a s tím přibývá i lidí, kteří ví, kde kvalitní burčák koupit.
Mohlo by vás zajímat
Pozná se dopředu, třeba podle počasí, jakou kvalitu bude mít ten daný rok burčák?
Určitě. Tak například, pokud přijdou během jara mrazíky, nebo krupobití v létě, může být úroda výrazně nižší. Potom je burčáku méně, protože vinaři potřebují hrozny pro výrobu vína. Letos je to zatím fajn, alespoň tedy u nás na severu. Úroda vypadá objemem pěkně, cukernatost hroznů jde hezky nahoru.
Kolik letos bude stát litr nápoje a co ovlivňuje jeho cenu?
Vypadá to na cenu nejčastěji mezi 80 a 100 korunami, tedy zhruba o deset korun víc než poslední dva roky. Cenu ovlivňuje jak objem úrody a případné negativní dopady počasí, jak už jsem zmínil, tak délka distribučního řetězce, tedy, jede-li zákazník pro víno k vinaři, nebo k nějakému obchodníkovi, který burčák nakoupil od dalšího prostředníka.
Když si koupím větší množství burčáku, jak ho mám nejlépe skladovat?
Ne, ne! Burčák se neskladuje. Burčák se pije! A kdyby přece jen náhodou, rozhodně nedotahovat víčko, neb burčák stále pracuje a má-li chvíli vydržet, dejte ho do lednice, tím se kvašení zbrzdí.
Často se říká, že po burčáku bolí hlava, musí to tak být vždycky?
Ne, nemusí. Prokládejte konzumaci tohoto nápoje sklenkou vody, to jistě pomůže.
Z jaké odrůdy vína se dělá nejlepší burčák?
To je těžká otázka. Z každé odrůdy je jiný. Velice oblíbené jsou aromatické odrůdy, například Muškát moravský, klasikou pro výrobu burčáku je Irsai Oliver, ale zajímavý je i z modrých hroznů, například ze Svatovavřineckého nebo Zweigeltrebe.
Budete v Litoměřicích nabízet burčák z místního vína?
Samozřejmě. Vinaři na Litoměřicku už pár dní sklízejí. Raná odrůda Solaris se blíží cukernatosti 25°NM (stupně normalizovaného moštoměru), hrozny jsou zdravé, mošt pěkný a burčák ještě lepší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař