Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
24. 11. 2023 Vaření
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví, když chcete udělat více druhů, ale moc nestíháte. Jsou totiž neskutečně snadné na přípravu a snadno jim dodáte různé příchutě. Popraskané bochánky jsou jedním z nejnovějších hitů mezi vánočními sladkostmi, oceníte je však i jako klasické sušenky ke kávě.
Popraskané sušenky z Ameriky
Jak již název napovídá, crinkles pocházejí z Ameriky a správně se jmenují crinkle cookies neboli popraskané sušenky. Přestože u nás se proslavily až v poslední době, v Americe se pečou už pěknou řádku let, respektive od 50. let minulého století. Vymyslela je tehdy jistá Helen Fredell ze St. Paul v Minnesotě a poprvé se objevily v roce 1957 v kuchařce Cooky Carnival od Betty Crocker.
K receptu byl připojen i příběh, v něm se vyprávělo, jak jej sama Betty Crocker ochutnala na návštěvě u paní Fredellové a velmi ji zaujaly. Na pravdivost tohoto příběhu však vrhá trochu stín fakt, že Betty Crocker byla fiktivní postava, která se objevovala v různých reklamách a u receptů k mnoha produktům a dodnes se její logo červené vařečky objevuje na různých produktech, obvykle polotovarech na výrobu různých dezertů, třeba právě amerických sušenek cookies.
Mohlo by vás zajímat
Kouzlo s moučkovým cukrem
Na crinkles je úžasné, že na to, jak jsou jednoduché, vypadají velmi efektně, a to i přesto, že jde vlastně o jakoby nepovedený výrobek. Crinkles jsou vlastně klasické cookies, rozdíl je v tom, že obvykle nejsou placaté, ale mají tvar bochánku, a hlavně mají popraskaný povrch.
Charakteristické popraskání vzniká tak, že se kuličky z těsta před pečením obalí v moučkovém cukru. Během pečení a nabývání těsta cukr na sušenkách popraská a v cukrové krustě vzniknou jakési cestičky. Díky tomu je sušenka na povrchu krásně křupavá, ale uvnitř zůstává krásně vláčná a vlastně až měkká podobně jako slavný čokoládový moučník brownies.
Různé varianty crinkles
Další předností crinkles je, že se dají připravit v mnoha příchutích. Originální je sice kakaová nebo čokoládová, v průběhu let se ale vyvinuly další verze a crinkles často přebírají i chutě dalších moučníků.
Dnes jsou kromě těch čokoládových nejznámější crinkles citronové, melasové nebo červené jako slavný dort Red Velvet. Klidně do nich ale můžete přidat i perníkové koření, a vytvoříte tak neobvyklou verzi perníčků.
Nejlepší jsou čokoládové
Pokud ovšem patříte k milovníkům čokolády, určitě vás zaujme klasická verze crinkles podle následujícího receptu. U nich budete mít pocit, jako byste jedli samotnou upečenou čokoládu, přesně jako v brownies. A jak je upečete?
Budete potřebovat: 8 lžic másla, povoleného, 100 g krystalového cukru, 100 g světlého nebo tmavého hnědého cukru, 1 velké vejce, 1 lžičku čistého vanilkového extraktu, 125 g hladké mouky, 50 g kakaového prášku, 1 lžičku jedlé sody, 1/8 lžičky soli, 180 g čokoládových lupínků nebo nasekané čokolády, 35 g krystalového cukru, 120 g moučkového cukru na obalení těsta.
- V míse nejprve prošlehejte máslo s cukry do pěny, asi 2-3 minuty. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a poté opět prošlehejte, až dokud se vše nespojí. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
- V samostatné míse smíchejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl. Pak vše postupně zapracujte do mokré směsi. Nakonec vmíchejte čokoládové lupínky. Sušenkové těsto bude husté a velmi lepivé. Těsto přikryjte a dejte vychladit do lednice na nejméně 3 hodiny, vydrží v ní ale až 3 dny.
- Vyjměte těsto z chladničky a nechte ho 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 3 hodiny, nechte ho při pokojové teplotě asi 20 minut. Pak se vám budou sušenky lépe tvarovat.
- Předehřejte troubu na 177 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Z těsta pak postupně tvarujte kuličky, na každou použijte asi 1,5 polévkové lžíce těsta. Každou kuličku velmi lehce obalte nejprve v krystalovém cukru a poté vydatně v cukru moučkovém. Naskládejte je na plech ve vzdálenosti 3 cm od sebe.
- Sušenky pečte 11-12 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné a středy stále měkké. Sušenky nechte 5 minut chladnout na plechu, poté je sundejte a nechte úplně vychladnout.
Náš tip: Klasické americké rovněž čokoládové sušenky cookies si můžete upéct podle následujícího video receptu.
Zdroje informací:
Sallysbakingaddiction.com: Double Chocolate Crinkle Cookies
Clarissemacuja.wordpress.com: Crinkles - Sugar, spice and everything nice
Theculinarychase.com: Lemon Crinkle Cookie
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čokoládové brownies, které se bude rozplývat na jazyku: Vyzkoušejte recept podle videa
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte nebo nevíte? Aneb 12 užitečných rad pro správné želírování
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí kuřecí stripsy jako z KFC máte hotové hned: Hrníčkový recept na oblíbenou klasiku baví internet
Sušenky Iced VoVo jsou pokryté fondánovou vrstvou, zdobené malinovým džemem a sypané strouhaným kokosem
Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů