Nepečená vánoční roládka je krásně vláčná, má kokosovou peřinku, voní silnou kávou a nejdůležitější je správně vyválet těsto
13. 12. 2023 Vaření
Lahodné měkoučké cukroví, které snadno a rychle připravíte? Nepečená vánoční roládka je přesně tím případem. Je hotová během pár minut, skvěle vypadá a ze stolu mizí jako první.
Nepečená roláda
Nepečené rolády jsou velmi oblíbené pro rychlou přípravu. Není třeba žádné dlouhé dny odležení, i když vychlazení do druhého dne většinou dezertu velmi prospěje. A už vůbec není potřeba žádné zapínání trouby. Rychlé recepty, které můžeme přichystat na poslední chvíli a zvládne je i začátečník v kuchyni, zkrátka milujeme.
Mohlo by vás zajímat
Těsto pro nepečenou roládu
Do těsta pro nepečenou roládu se využívá zahušťující složka, kterou mohou být klasické kulaté piškoty, ale také různé druhy sušenek. Často se využívají i třeba esíčka, ale také koka, derby nebo například máslové sušenky. K tomu přidáváme cukr, kakao, rum a důležitou složkou je i studená instantní káva.
Náplň nepečené rolády
V náplni nepečené rolády mohou být tři ingredience: máslo, cukr moučka a rum. S tímto základem ale můžeme pracovat dále a trochu si ho vyladíme. Někdy se využívá i žloutek. Pokud se rozhodneme dát na obalení hotové rolády kokos, můžeme ho využít i vevnitř, tedy v náplni. Vyplatí se zvolit hezky šťavnatý strouhaný kokos, který dodá svěžest. Vhodný je i vanilkový cukr na provonění.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Nepečená vánoční roláda
Na jednu roládu budete potřebovat: 200 g mletých dětských piškotů, 150 g cukru moučka, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu a šálek silné studené instantní kávy (zhruba 100 ml). Na náplň: 125 g změklého másla, 1 žloutek, 50 g cukru moučka a strouhaný kokos.
Jak na to? Do mísy nasypte mleté piškoty, přidejte cukr, kakao a kápněte rum. Postupně přilévejte studenou kávu, aby výsledkem bylo tvarovatelné těsto.
Do druhé misky dejte žloutek a nasypte cukr. Vše vyšlehejte do pěny. Na pracovní desku nebo vál dejte potravinářskou fólii a rozválejte na ni těsto do podoby obdélníku. Na těsto dejte druhou fólii a vyválejte zhruba půl centimetru vysokou obdélníkovou placku. Vrchní fólii pak sundejte.
Těsto potřete krémem a pomocí spodní fólie stočte do rolády. Stočený dezert obalte ve šťavnatém strouhaném kokosu. Výslednou roládku pevně zabalte do alobalu a dejte do ledničky, ideálně přes noc. Druhý den ji nakrájejte na plátky.
Náš tip: Připravte si nepečenou kokosovou roládu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero na téma sladká roláda: Příprava není složitá, ale výsledek stojí za to
Jak se liší vanilkový a vanilinový cukr. Pravou vanilku obsahuje pouze jeden z nich
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Instantní káva může chutnat luxusně: Důležitá je správná teplota vody, použít lze mořská sůl a pomůže i mikrovlnka
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu