Pečené koleno á la Růženka: Štavnatá a lehce pikantní delikatesa potřebuje speciální směs ingrediencí a delší přípravu
31. 1. 2024 Vaření
Máte rádi pečené koleno? Pečené koleno á la Růženka je sice trochu zdlouhavé na přípravu, zato si pak pořádně pochutnáte. S čerstvým chlebem, křenem, hořčicí a kyselou okurkou je to dobrota.
Bezpracné koleno
Pečené vepřové koleno sice není obzvlášť zdravé jídlo, zato pořádná dobrota. A jezdí k nám za ním i cizinci, aby si jeden z našich tradičních pokrmů vychutnali v restauracích.
Příprava vepřového kolene je dlouhá, ale přitom snadná. Jediným oříškem by mohlo být odstraňování kosti před vařením, ale koleno se dá vařit a péct i s kostí a po uvaření je její vyndání velmi snadné.
Mohlo by vás zajímat
Pečené vepřové koleno
Pečené koleno by mělo být měkké, uvnitř šťavnaté a navrchu krásně dokřupava vypečené. Pro jeho správnou podobu a chuť můžeme zvolit trojfázový postup: vaření, marinování a nakonec pečení.
Koleno vaříme s divokým kořením téměř doměkka. Necháme vystydnout a marinujeme. Předtím ale koleno nařízneme do mřížky. Bude pak mnohem lépe chutnat.
Na marinování je pak potřeba možná trochu zvláštní kombinace ingrediencí, která ale ve výsledku dělá z kolene úžasnou pochoutku. Kromě česneku se využívá ostrý kečup, omáčky worchester a sójová, dále solamyl a med. Někdy se přidává i dijonská hořčice. Vše doplňuje směs koření. Sáhnout můžeme třeba po grilovacím koření, variantou je i koření na gyros. To obsahuje papriku, bazalku, tymián, pepř, sušenou cibuli, oregano, třtinový cukr, někdy muškátový oříšek, jindy koriandr, ale i třeba skořici. Marinujeme minimálně přes noc v chladu. Je lepší koleno jednou až dvakrát otočit. Pečeme s podléváním při nižší teplotě (zhruba 170°C), dopékáme při 200 °C.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Pečené koleno á la Růženka
Na přípravu tohoto pokrmu si připravte: zadní vepřové koleno, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, sůl a černé pivo. Na marinádu: 6 stroužků česneku, 1 lžíci worchesteru, 2 lžíce sójové omáčky, 6 lžic ostrého kečupu, 1 lžičku medu, 2 lžičky směsi koření gyros a 1 lžičku solamylu.
Jak na to? Koleno vykostěte a dejte vařit do hrnce. Přidejte nové koření, bobkové listy a přiměřené množství soli. Vařte spolu s kostí, dokud není maso téměř měkké. Vzniklý vývar si ponechte.
Nechte vychladnout, a pak nařízněte kůži do mřížky. V misce smíchejte marinádu ze všech ingrediencí a promíchanou směs naneste na koleno. Nechte takto naložené alespoň přes noc (čím déle, tím lépe), několikrát obraťte. Po odležení dejte do trouby péct asi hodinu na 170 °C a během toho podlévejte vývarem a černým pivem.
Když začne horní strana zlátnout, koleno otočte a přelijte směsí z výpeku a černým pivem. Nakonec koleno otočte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova.
Náš tip: Připravte si pečené koleno na černém pivu podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
Co je to divoké koření? Nezaměnitelná vůně, bez které se spousta pokrmů neobejde
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami