Strouhaný koláč na plech: Vláčné těsto v kombinaci s lahodnou a šťavnatou tvarohovou náplní božsky chutná
5. 2. 2024 Vaření
Strouhaný koláč na plech je vynikající a tak akorát sladký moučník. Jen co ho ochutnáte, začne vás honit mlsná a budete si chtít okamžitě přidat další kousek tohoto skvělého a rychlého dezertu.
Jednoduchý strouhaný koláč
Ne pokaždé se nám chce trávit s pečením spoustu času. A někdy zkrátka potřebujeme před návštěvou, která se ohlásila na poslední chvíli, udělat ještě pár dalších věcí. Pak je třeba sáhnout po receptu na rychlý moučník, který zvládne přichystat i začátečník v kuchyni.
Strouhané koláče jsou rychlé na přípravu. Jen je třeba počítat s půlhodinovým vychlazením těsta, aby šlo dobře strouhat. Velmi oblíbené jsou právě koláče z kakaového těsta, uprostřed kterého je lahodná a osvěžující tvarohová vrstva. Koláč je výborný i pro kontrast sladkého tvarohu a těsta bez cukru.
Mohlo by vás zajímat
Tvarohová náplň do koláčů
Nejlepší strouhaný koláč s tvarohem má pevnou a chuťově vyváženou tvarohovou vrstvu. Pokud bychom měli obavy, který tvaroh použít, vhodnější je tvaroh v kostce. Ten ve vaničce se by se více roztékal a museli bychom ho zbytečně zahustit.
Kromě měkkých tvarohů do ní patří žloutky, cukr moučka, mléko, pevný sníh z bílků (se špetičkou soli) a dobrý vanilkový pudink (prášek). V některých receptech se místo pudinku využívá vanilkový cukr nebo se přidávají vanilková zrníčka.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Strouhaný koláč na plech
Na přípravu strouhaného koláče budete potřebovat: na těsto: 400 g hladké mouky, 200 g másla nebo hery, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva a 1 žloutek. Na náplň: 3 měkké tvarohy, 3 žloutky, 300 g cukru moučka, 300 ml mléka, 4 bílky a 1 lžíci vanilkového pudinku. Na plech: tuk na vymazání a mouka na vysypání.
Jak na to? Do mísy vložte všechny ingredience na těsto, promíchejte a nechte půl hodiny odležet v lednici. Mezitím si připravte tvarohovou hmotu tak, že do mísy dejte tvaroh, žloutky, cukr a mléko. Ze čtyř bílků ušlehejte pevný sníh. Vše rozšlehejte, přidejte sníh a vanilkový pudink (prášek).
Po půl hodině vyndejte z lednice těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si plech, vymastěte ho tukem a vysypte moukou. Půlku těsta nastrouhejte na plech. Na to nalijte a rozetřete tvarohovou hmotu a zbylé těsto nastrouhejte rovnoměrně navrch přes celý plech. Dejte do předehřáté trouby a strouhaný koláč pečte asi 40 minut.
Náš tip: Připravte si strouhaný koláč na plech podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře