Jogurtové rychlokoblížky s povidly: Nekynutá masopustní dobrota je nadýchaná jako obláček a na stole je za chvíli
5. 2. 2024 Vaření
Pokud jste si netroufali na koblihy z kynutého těsta, tyto jogurtové rychlokoblížky s povidly se vám určitě povedou. Právě teď o masopustu je na ně ideální čas a jsou brzy hotové.
Jak na masopustní koblihy
Mezi typická sladká jídla o masopustu patří právě koblihy, nebo třeba boží milosti. Koblihy většinou připravujeme z kynutého těsta, které má ale řadu nástrah. Pokud se je proto obáváte připravit, máme pro vás jednoduché jogurtové těsto nakypřené sodou.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do koblih
Do nekynutých koblih dáváme bílý jogurt (některé recepty jsou s tvarohem), dále vejce, polohrubou mouku, jedlou sodu a cukr. Můžeme ale koblihy provonět a přidat do nich třeba vanilku, někdo dává citronovou kůru, muškátový oříšek nebo dokonce hřebíček. V koblihách také bývá rum.
Dovnitř koblížků (teplých ne horkých) můžeme po osmažení vstříknout pomocí sáčku na plnění s delší rovnou špičkou povidla nebo marmeládu. Koblížky ale můžeme jen obalit ve skořicovém cukru. Plněné koblihy stačí posypat pouze moučkovým cukrem.
Když se řekne masopust, vybavíme si asi především vesnickou pouť s průvodem masek. Je to ale zároveň označení pro období mezi vánočními svátky a čtyřicetidenním postním obdobím, které předchází…
Jak připravit jogurtové rychlokoblížky s povidly
Na zhruba 17 koblížků budete potřebovat: 200 g bílého smetanového jogurtu, 1 vejce, 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíci rumu, 1 rovnou lžičku jedlé sody, 1 vanilkový cukr (nebo aroma), citronovou kůru, sůl, olej na smažení, povidla, rum na zředění a cukr a skořici (podle chuti).
Jak na to? Do mísy dejte jogurt, rozklepněte k němu vejce a přidejte cukr. Dobře promíchejte, přisypte mouku a přidejte zbytek surovin. Vymíchejte hladké vláčné těsto. Nechte ho chvilku odpočinout.
Mezitím si připravte povidla a sáček na plnění s delší rovnou špičkou (stačí jednorázový sáček). Rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Lžící odebírejte kousky těsta a vkládejte do oleje. Když se zespodu zatáhnou, otočte je. Nafouknou se hezky do kulata. Jsou tak lehké, že se otáčejí samy. Smažte je pozvolna dozlatova.
Hotové odkládejte na papírový ubrousek a nechte chvilku mírně vychladnout, nesmí být studené. Sáček naplňte povidly. Každou koblihu napíchněte špičkou a naplňte. Nakonec pocukrujte.
Náš tip: Připravte si jogurtové rychlokoblížky s povidly podle tohoto videoreceptu:
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12