Masopustní akce 2024: Kam se v Praze vydat na škvarkový popcorn, kde ochutnáte jitrnice a kde prdelačku
7. 2. 2024 Ostatní
Masopust se nám pomalu chýlí ke konci, což ale znamená jediné – nyní se můžete těšit na ty největší oslavy. Za masopustním veselím se ale nemusíte vydávat jen na venkov, průvody maškar se konají i v našem hlavním městě. A dokonce si tu můžete užít i atmosféru pravé zabijačky.
Masopust právě vrcholí
Masopustní období je poměrně dlouhé, začíná totiž již na Tři krále a končí Popeleční středou, která letos vychází na 14. února. Během celého tohoto období se koná spousta masopustních akcí.
Za starých časů ale ty největší veselice a bály probíhaly právě na jeho konci, konkrétně čtyři dny od Tučného čtvrtka, který letos připadá již na 8. 2. 2024.
V tento den bylo dříve nejen povoleno, ale přímo žádoucí, se co nejvíc nacpat tučným a vydatným jídlem, abyste měli dostatek sil po celý rok, ale hlavně na nadcházející půst.
Pokud si to rovněž chcete pojistit, je nejlepší vyrazit na nějakou masopustní akci, a to nejen ve čtvrtek, ale i kdykoliv během nadcházejícího víkendu. V Praze se jich koná celá řada a my jsme pro vás zmapovali, kam se můžete za masopustními dobrotami vydat a co tam ochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
Kam na vepřové hody do restaurace?
Dostat se na tradiční zabijačku není úplně nejjednodušší, spousta restaurací však pořádá vepřové hody, které vám její atmosféru aspoň částečně přiblíží.
Lokál – tučným se můžete pořádně nacpat přímo na Tučný čtvrtek v restauracích Lokál, kde budou v tento den nabízet vepřový bůček, a to rovnou dvojitou porci za cenu jedné. Pořádná zabijačka s jelítky, jitrničkami, tlačenkou a klobásami vás pak čeká 10. 02. v Lokálech U Zavadilů v Kunraticích a v pak ještě 17. 02. U Bílé kuželky na Malé Straně. Více na Lokal.ambi.cz.
Eska – Tučný čtvrtek neopominou ani v karlínské Esce - tam si můžete v tento den koupit třeba škvarkový popcorn do misky. Více na Eskadomu.cz.
Kantýna – v oblíbeném podniku sítě Ambiente na Praze 1, jehož součástí je i řeznictví, vám na Tučný čtvrtek rovněž dopřejí. V nabídce bude škvarková pomazánka a chleba se sádlem a cibulkou nebo hamburger 250 g a holanďák 300 g za cenu klasických 180 g. Více na Kantyna.ambi.cz.
U Pinkasů - zabíjačka a vepřové hody se konají až do pátku i v této historické pražské hospodě, vyhlášené svým plzeňským pivem. V nabídce je například zabíjačkový talíř se světlým a tmavým prejtem, ovarovým kolenem a vejmrdou, ale i škvarky s cibulí a česnekem, huspenina nebo ovarová polévka s kroupami. Při objednání dvou chodů z této nabídky dostanete navíc panáka Becherovky zdarma. Více na Upinkasu.cz.
Bar-b-q – v sobotu 10. února začnou zabijačkové hody v této modřanské restauraci a potrvají až do 18. 2. Těšit se tu můžete na prdelačku, rozpečenou jitrničku a jelítko, zabijačkový guláš, panáčka hruškovice i čepovanou „plzničku“. Více na Bejkbuu.cz.
Restaurace U Bansethů – v nuselské legendární hospodě se stoletou tradicí připravili masopustní zabíjačku na úterý 13. 2. Po celý týden budou servírovat spoustu dobrot z prasátka, které můžete zapít pivem z místního pivovaru Bašta. Více na Ubansethu.cz.
Pivovarský dům Benedict – až do 14. února servírují zabijačkové speciality (jelítkový prejt s bramborovou lepenicí či zabijačkový vepřový guláš s bramborovými knedlíky se škvarky a cibulí) v Pivovarském domě v Ječné ulici. A co s k nim můžete dát? Třeba stylově Řezníkovu 14 %. Více na Pivo-dum.cz.
Venkovní masopustní akce a zabijačky
Pokud se vám nechce do restaurace nebo byste si chtěli užít masopust se vším všudy, vyrazte během nadcházejícího víkendu na některou z těchto událostí. Kromě zabijačkových specialit si užijete i maškarní průvody a spoustu další zábavy.
Malostranské masopustní veselí – již tuto sobotu se koná od 13 hodin tradiční masopust Malé Strany a Hradčan. Sraz masek bude před vyhlášenou restaurací U Černého vola v Loretánské ulici, kde se budete moci i občerstvit. Různé masopustní dobroty pak na vás budou čekat i na konci průvodu na náměstí Na Kampě. Více na Sopmsh.estranky.cz.
Žižkovský masopust – v neděli 11. 2. se koná již 29. ročník tradičního masopustu na Žižkově. Masopustní průvod půjde z Kostnického náměstí okolo radnice ke kulturnímu centru Atrium na Žižkově. Stánky s masopustními pochutinami budou připraveny na Čajkovského ulici. Více na Praha3.cz.
Zabijačkové hody na farmářském tržišti Kubáň – pravidelný farmářský trh na Praze 10 bude v sobotu 10. 2. obohacen o masopustní zabijačkové hody. poctivé jitrnice a jelítka, světlou tlačenku, černou kroupovou polévkou (prdelačku) nebo zabijačkový guláš si budete moci vychutnat na místě i si odnést domů. Více na Farmarsketrziste.cz.
I když masopustní čas oficiálně končí Popeleční středou, kdy startuje čtyřicetidenní období půstu trvající až do Velikonoc, masopustní akce se konají i nadále. Pokud byste to tento víkend nestihli, můžete si ještě 17. 2. užít Masopustní zabíjačkové hody na farmářském tržišti na Heřmaňáku nebo 24. 2. zavítat na tradiční Hlubočepský masopust.
Náš tip: Zabijačkovou atmosféru si můžete navodit i v pohodlí domova. Udělejte si třeba tento vepřový pekáček se zelím podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Masopustní věnce a vrkoče: Oblíbené sladké pečivo je krásnou jedlou dekorací
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Ovar jako ze zabijačky: Snadno jej uvaříte i doma v paneláku. Výbornou chuť zajistí správné koření, skvělou přílohou je vejmrda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
Masopust 2024: Kdy letos nastává čas jitrnic, koblih a pestrobarevných masek? Náš přehled provede celým obdobím
Výroba jelítek krok za krokem: Jak na přípravu této zabíjačkové pochoutky