Historie barvení vajíček: Čarodějky používaly rezavé hřebíky a anglický král nechal vejce zdobit zlatem
10. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Velikonoční svátky jsou neodmyslitelně spjaty s barvenými vajíčky, které kromě jiného dostávají pondělní koledníci. A ačkoli Velikonoce jsou svátky ryze křesťanské, barvení vajíček sahá hluboko do předkřesťanské historie.
Staří Egypťané i tripolská kultura
Tradice barvení vajec vznikla minimálně před 2500 lety v tzv. tripolské kultuře na východě Evropy v blízkosti dnešního Kyjeva. Staří Peršané malovali vajíčka na Nowruz neboli perský Nový rok. Ve starém Egyptě se na počest svátků jara barvila vajíčka na červeno.
A stejnou barvu používali i raní křesťané v Mezopotámii, aby napodobili krev, kterou Ježíš prolil během svého ukřižování.
Mohlo by vás zajímat
Anglická stopa
První historicky prokázané zdobení a darování vajec sahá do 13. století, kdy si je angličtí šlechtici vyměňovali jako dárky. A v Aglii ještě zůstaneme, neboť právě angličtí vesničané na Velký pátek často nosili vajíčka do svého kostela.
Někteří historici proto věří, že velikonoční vajíčka pocházejí z anglosaských jarních oslav pohanské bohyně Eostre (Ostara).
Bohyně, jejíž jméno evokuje anglický a německý název Velikonoc (Easter a Ostern), byla symbolem počátku jara a vejce pak jsou považována za symbol plodnosti a znovuzrození přírody po mrtvé zimě.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčka zdobená zlatem
Ve 13. století nařídil anglický král Eduard I. obarvit a ozdobit plátkovým zlatem 450 vajíček, kterými pak obdaroval královské příbuzné během jarní svátků. Tradice pokračovala o několik let později, když Vatikán poslal Jindřichu VIII. vejce ve stříbrném pouzdře na oslavu Velikonoc.
Koledování velikonočních vajíček a dávání dárků dětem se rozšířilo Německu v 17. století. A odtud už to byl jen kousek rakousko-uherské monarchie a do českých zemí.
Mohlo by vás zajímat
Kam a co s nimi?
Barvení vajíček a jejich použití právě o Velikonocích mělo především praktické důvody. Po 40 dnech půstu, kdy křesťané nesměli jíst potraviny živočišného původu, tedy maso, mléko a mléčné výrobky i vejce, si mohli konečně zase dopřát něco dobrého.
Po zimním odpočinku slepice začaly na jaře opět snášet vajíčka. V některých domácnostech se tak řešilo, jak je uchovat. Když se vajíčka uvařila, déle vydržela. A aby se ta vařená nepletla s těmi syrovými, musela se označit, nejlépe nějakou barvou. Často šlo o červenou.
Mohlo by vás zajímat
Přírodní barvy
Paleta barev, jakou si dnes můžeme pořídit v obchodě, nebyla k dispozici, proto si hospodyňky musely vystačit s tím, co měly po ruce.
- Červená vajíčka Červené barvy dosáhneme odvarem z mořeny barvířské, kdysi u nás hojně pěstované trvalé rostliny.
- Hnědočervená vajíčka Dnes asi nejčatěji používanou přírodní barvou je odvar z cibulových slupek.
- Hnědá vajíčka Odvar ze sena nebo kombinace seně, jarního žita, dubové kůry a praženého kořene čekanky.
- Růžová vajíčka Nejsou sice tak obvyklá, ale syrová červená řepa vykouzlí nádherně růžový odstín.
- Zelená vajíčka Na ně je potřeba uvařit petrželovou nať nebo kopřivy. Podle intenzity obarvení pak máme světle zelená nebo tmavě zelená vajíčka.
- Žlutá vajíčka Šafrán nebo kurkuma dokáží vytvořit intentivní žlutou barvu, ta však znamená odmítnutí.
- Černá vajíčka Netradiční barvu docílíme vařením vajec ve šťávě z kyselého zelí, do které jsme přidali rezavé hřebíky. Aspoň tak to kdysi dělaly čarodějky.
Náš tip: Na Velikonoce nesmí na stole chybět nádivka plná vajec. Vyzkoušejte ji třeba podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
nbcchicago.com: Why Easter Eggs? Inside the Origins and History of the Tradition
milujivelikonoce.cz: Symbolika barev na vajíčkách a stuhách pomlázek
sklizeno.cz: Jak na přírodní barvení velikonočních vajíček
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
Na co nezapomenout při přípravě beránka? Kromě osvědčeného receptu je třeba dobře vymazat formu a ozdobit ho podle fantazie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce 2024: Jak budou otevřené obchody a kdy mají děti prázdniny a dospělí volno v práci. Plánujte svátky včas!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pět tradičních velikonočních moučníků: Klasiku v podobě mazance doplní medové jidášky, vajíčka z perníku i boží milosti