Šumavský bramborák: Hrubá mouka zajistí jedinečnou křupavost, zajímavou chuť a vůni jedna netradiční ingredience
20. 3. 2024 Vaření
Bramboráky v nejrůznějších variantách jsou velmi lákavé. Šumavský bramborák je ještě trochu vylepšený, voní česnekem a majoránkou. Krásně dozlatova upečený je opravdovou delikatesou.
Jak na nejlepší bramborák
Naše země je doslova prošpikovaná nejrůznějšími variantami bramborových placek ze syrových brambor zvaných bramboráky, které označujeme i spoustou krajových názvů. Bramborák můžeme péct i v troubě bez oleje, ale je třeba počítat s tím, že jeho chuť bude trochu jiná, než když ho osmažíme ve vrstvě sádla, případně v kombinaci s olejem, a pak dáme dobře okapat na ubrousek.
Základem pořádného bramboráku jsou ty správné brambory. Nejlépe se hodí brambory varného typu C, které mají dostatek škrobu. Je také lepší, když nejsou příliš vodnaté. Přebytky vody je lepší v každém případě vymačkat.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na šumavský bramborák
Kromě obvyklých ingrediencí pro bramborák, jako jsou brambory, vejce, česnek, majoránka, pepř a sůl, se do této varianty dává hrubá mouka a bramborák má tak křupavější strukturu než s moukou hladkou. Někdy se křupavosti dosahuje tím, že brambory nastrouháme více nahrubo.
Zajímavější ingrediencí je v šumavské variantě lovecký salám, který zajímavě doplňuje ostatní složky bramboráku svou intenzivní chutí.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit šumavský bramborák
Na 4 porce si připravte: 12 větších brambor, 2 vejce, 6 stroužků česneku, 200 g loveckého salámu, 2 větší špetky majoránky, 2 špetky mletého pepře, 2 špetky soli, 6 lžic hrubé mouky a sádlo na smažení.
Jak na to? Brambory oloupejte a nastrouhejte je najemno do mísy. Stroužky česneku oloupejte a prolisujte k bramborám. Lovecký salám nakrájejte na malé kostičky nebo ho hrubě nastrouhejte. Do mísy rozklepněte jedno větší vejce, přidejte majoránku, osolte, opepřete, podle potřeby přisypte hrubou mouku a vše promíchejte.
Lžící nabírejte směs a na rozpáleném sádle smažte dozlatova menší bramboráky. Šumavské bramboráky nechte okapat na papírové utěrce a podávejte.
Náš tip: Přichystejte si šumavský bramborák podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramboráky s nivou: Rozteklý sýr jim dodá lehkou pikantnost, čerstvé bylinky pak jemnou vůni
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jsou varné typy brambor a k čemu se každý z nich nejvíce hodí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí