Blahodárné bylinky by měly patřit do každé kuchyňky
12. 7. 2016 Životní styl
Bylinková mánie vtrhla do Česka před pár lety a v místních kuchyních nadělala pořádný nepořádek, díky bohu! Trend čerstvosti potravin s sebou přinesl nepřeberné množství možností přípravy pokrmů z čerstvých surovin. Základem těchto pokrmů nejsou kořenící směsi plné solí a glutamátů, ale čerstvé bylinky, které skvěle dochutí bez jakýchkoli náhražek. Výhodou u bylinek je jejich „dvojí využití“. S bylinkami dobře dochutíte každé jídlo, ale pomohou i při zdravotních potížích.
Když bylinky chutnají
Kdo by je nemiloval – jsou zelené, evokují v nás pocit zdraví a v jídlech výborně chutnají – BYLINKY. Trendem v bylinkářství současné doby není jen dochucení masa, salátů, rýže či těstovin, ale také spojení bylinek se sladkými pokrmy. Dezerty s citrusovými polevami může doladit výrazný rozmarýn či tymián. Ve zmrzlinách a dezertech zase vynikne osvěžující chuť máty a meduňky. A bonusem je, že bylinky si můžete vypěstovat doma v květináči nebo je téměř po celý rok zakoupit v obchodě.
Když bylinky léčí
Léčivá síla bylinek je známá po staletí. Z čerstvých i sušených bylinek jsou připravovány odvary nebo čaje. Lze je používat také ve formě kapek, které obsahují extrakt z bylinek. Dobré jsou i směsi kombinující více druhů bylinek, čímž léčí několik potíží najednou. V dnešní době, kdy je na každém rohu lékárna, není uměním vzít si prášek, ale vybrat si z nabídky přírodní přípravek, který pomáhá. Přírodní léčba bylinkami sice může být pomalejší než s klasickými léčivy z lékárny, zato může být účinnější a mnohdy trvalejší.
Devatero oblíbených bylinek:
- Bazalka – výborná na pesto, zdravá pro ledviny
- Koriandr – nezbytný k přípravě kari, tlumí migrény
- Tymián – výrazná vůně podtrhne chuť ryb a zvěřiny a odpuzuje klíšťata
- Rozmarýn – dodá chuť bramborám, těstovinám i masu a navíc povzbudí krevní oběh
- Šalvěj – léčí, hojí, uklidňuje mysl a skvěle chutná v nádivkách
- Meduňka – skvělá do osvěžujících drinků i pro podporu spánku ve formě čaje
- Máta – vynikající do koktejlů i letních pokrmů, účinná při přípravě čajů proti nadýmání
- Řeřicha – velké množství vitamínů v malých rostlinkách
- Libeček – výborný jako „přírodní bujón“ do polévek
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bleskové rohlíky: Připravte si dozlatova vypečené rohlíky podle videonávodu
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Komentáře
13. 7. 2016 17:12