Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete palačinky a chcete se je co nejlépe naučit? Zjistěte, jak usmažit co nejtenčí palačinky a připravte si lahodnou snídani či dezert. Snadno a rychle je máte hotové a namažte je tím, na co máte zrovna chuť.

Kde se vzaly palačinky

Palačinky jsou oblíbeným dezertem a snídaní, někdo si je zase rád dá k obědu nebo k večeři. Naše jídelní stoly už každopádně zdobí po staletí. Historie palačinek je pořádně barvitá, hovoří se třeba o krádeži nápadu ve Francii: Tam se totiž od pradávna připravují crêpes, prakticky ze stejného těsta, ale o poznání tenčí placky než naše palačinky. Francouzi je doplňují polevou a dvakrát je překládají do tvaru trojúhelníku.

Co je potřeba na dokonalé palačinky

Dokonalé tenké palačinky jsou cílem mnoha kuchařů. Připravit si takovéto téměř průhledné palačinky s krajkovými okraji není tak komplikované, jak by se zpočátku mohlo zdát. Pokud se vám to stále nedaří, provedeme vás procesem, jak toho docílit.

Roli tu hraje několik pravidel s hlavními faktory: pánvička, vhodné těsto (hladká mouka, mléko, troška tuku: olej nebo rozpuštěné máslo, špetka soli a vejce) a správné nalití a osmažení palačinky. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak udělat tenké palačinky

Základem je kvalitní nepoškrábaná pánev s nepřilnavým povrchem. Ideální pánev na palačinky je tenká kulatá s těžkým dnem a mělkým okrajem. Tak je zaručeno stálé teplo a rovnoměrné pečení.

  1. Těsto na palačinky neděláme příliš husté, protože mouka ještě nabobtná. Pak by byly příliš silné. Těsto necháme odležet alespoň půl hodiny (lépe déle). Zmizí tak moučná chuť a lepek trochu nabobtná. Palačinky pak nebudou mít tendenci se trhat a půjdou lépe otáčet. 
  2. Pánev mírně potřeme olejem a rozehřejeme ji na střední teplotu. 
  3. Rukou nad pánvičkou zjistíme, jestli je dostatečně rozehřátá, a pokud ano, nalijeme doprostřed pánve těsto jen v takovém množství, aby bylo pokryto dno. Pánev nakláníme tak, aby se těsto rovnoměrně rozlilo po celé ploše. 
  4. Když povrch těsta zmatní a těsto se začne "boulit", palačinku podebereme a otočíme ji na druhou stranu. 
  5. Palačinku osmažíme i z druhé strany. Bývá to velmi rychlé. 
  6. Sundáme z plotny a přesuneme palačinku na talíř. Plníme marmeládou, zavineme a naneseme šlehačku - nebo palačinku naplníme a ozdobíme podle naší momentální chuti sladkou či slanou náplní. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více