Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
14. 5. 2024 Vaření
Jednoduchý a rychlý pokrm je variantou rizota. Kolínkoto z těstovin skvěle chutná a potěší, když spěcháte. Syté jídlo je hotové během pár minut a zvládne ho připravit každý.
Rizoto a podobné varianty
Rizoto připravujeme z rýže, ale lidská nápaditost nabízí i různé verze, ve kterých hrají hlavní roli jiné ingredience. Variantami jsou pak kroupy aneb krupoto, ale také kolínka a kolínkoto.
Je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Na jídlo z těstovin připravovaných podobně jako rizoto jsou ideální právě kolínka, můžeme využít ale i třeba vrtule. Výhodou kolínkota je to, že výborně chutná nejen čerstvé, ale i ohřáté, třeba druhý den.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení kolínkota
V těstovinové verzi, kterou nabízíme níže, se využívá worchester. Worcesterská omáčka je původně anglické tmavé tekuté koření s typickým mírně nakyslým aroma, které doplňuje mírná sladkost a slanost. Jejím základem je fermentovaná sója a směs, která nemá pevnou recepturu, dále obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, a ančovičky.
Pokud nemáme tuto omáčku rádi, můžeme využít sójovou omáčku. Podobnou službu udělá také libeček a produkty z něj, jako je pesto.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kolínkoto
Na čtyři porce si připravte: 500 g těstovin (kolínka, vřetena), 500 g kuřecího nebo libového vepřového masa, 500 g cibule (stejné váhy jako masa), olej, sůl, mletý pepř, worcestrovou omáčku a petrželovou nať.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte ho a opepřete. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno.
V pánvi rozpalte olej, a pak do něj vložte maso a nechte ho osmahnout. Když je téměř měkké, přidejte nakrájenou cibuli a dosmažte doměkka. Bohatě zastříkněte worcestrovou omáčkou a vmíchejte nasekanou petrželovou nať.
Zatímco se maso vaří, připravte si těstoviny, uvařte je v osolené vodě a sceďte je. Ještě horké je pak dobře promíchejte s masem.
Přichystat si můžete i kolínkoto s mletým masem.
Náš tip: Připravte si výborné kolínkoto podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu