Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte "kolínkoto"? Jemně pikantní a worchesterskou omáčkou ochucený pokrm z kolínek à la rizoto je jednoduchý a rychlý
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Jednoduchý a rychlý pokrm je variantou rizota. Kolínkoto z těstovin skvěle chutná a potěší, když spěcháte. Syté jídlo je hotové během pár minut a zvládne ho připravit každý.

Rizoto a podobné varianty

Rizoto připravujeme z rýže, ale lidská nápaditost nabízí i různé verze, ve kterých hrají hlavní roli jiné ingredience. Variantami jsou pak kroupy aneb krupoto, ale také kolínka a kolínkoto. 

Je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré. Na jídlo z těstovin připravovaných podobně jako rizoto jsou ideální právě kolínka, můžeme využít ale i třeba vrtule. Výhodou kolínkota je to, že výborně chutná nejen čerstvé, ale i ohřáté, třeba druhý den.

Ochucení kolínkota

V těstovinové verzi, kterou nabízíme níže, se využívá worchester. Worcesterská omáčka je původně anglické tmavé tekuté koření s typickým mírně nakyslým aroma, které doplňuje mírná sladkost a slanost. Jejím základem je fermentovaná sója a směs, která nemá pevnou recepturu, dále obsahuje ocet, melasu, česnek, zázvor, a ančovičky.

Pokud nemáme tuto omáčku rádi, můžeme využít sójovou omáčku. Podobnou službu udělá také libeček a produkty z něj, jako je pesto.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kolínkoto

Na čtyři porce si připravte: 500 g těstovin (kolínka, vřetena), 500 g kuřecího nebo libového vepřového masa, 500 g cibule (stejné váhy jako masa), olej, sůl, mletý pepř, worcestrovou omáčku a petrželovou nať.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso nakrájejte na drobné kousky, osolte ho a opepřete. Petrželovou nať nakrájejte nadrobno.

V pánvi rozpalte olej, a pak do něj vložte maso a nechte ho osmahnout. Když je téměř měkké, přidejte nakrájenou cibuli a dosmažte doměkka. Bohatě zastříkněte worcestrovou omáčkou a vmíchejte nasekanou petrželovou nať.

Zatímco se maso vaří, připravte si těstoviny, uvařte je v osolené vodě a sceďte je. Ještě horké je pak dobře promíchejte s masem. 

Přichystat si můžete i kolínkoto s mletým masem.

Náš tip: Připravte si výborné kolínkoto podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Naposledy jste si prohlédli