Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Zdroj: Pixabay, wal_172619

Rozhodli jste se pěstovat rajčata na balkoně či na terase? Zjistěte, kam květináče umístit a jak je správně zalévat, abyste se dočkali výborné úrody. Poradíme, jaký vliv má na rajčata slunce a déšť.

Kam dát rajčata na balkoně

Chtěli byste si na terase nebo na balkoně vypěstovat vlastní rajčátka? Tato oblíbená zelenina není tak komplikovaná na pěstování, když víme, na co se zaměřit. Dnes pro vás máme další dávku informací. 

Je třeba brát v úvahu, že rajčata potřebují pro růst prostor. Důležité je řídit se potřebami jednotlivých odrůd. Pokud bychom tyto potřeby nerespektovali, neprospívalo by to rostlinám a mohly by se šířit houbové a plísňové choroby. A co vlastně rajčata potřebují? Jednoduše řečeno: slunce, teplo a čerstvý vzduch.

Rajčata potřebují chránit proti dešti

  • Rostliny rajčat jsou poměrně citlivé na déšť na listech. Není proto vhodné, aby byly přímo ve volném prostoru. Na pěstování je ideální místo, kde mohou být rajčata skryta pod stříškou, výborně se hodí lodžie. Rajčata nemají ráda ani vlhkost, která opět působí na listy. Jakákoliv vláha na listech může vést k napadení plísní. 
  • Rostliny by sice měly být kryté před deštěm, ale zároveň musí mít možnost dýchat, nutné je tedy pravidelné větrání.

Rajčata potřebují dostatek slunce

  • Rostlinkám rajčat svědčí slunce, ale pokud možno nepřímé. Dlouhé přímé slunce totiž může rostliny popálit.

Rajčatům je nejlépe v závětří

  • Protože rajčata bývají vyšší, je třeba dávat pozor, aby je vítr nezlámal. Nevhodným prostorem je tedy severní strana. Nejlepší je balkon na západní nebo jižní straně. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak správně zalévat rajčata

Zalévání rajčat není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Jakou vláhu rajčata potřebují?

  1. Důležitá je doba, kdy půjdete zalévat. Nejlépe se chodí chladnější doba, tedy brzy ráno nebo v podvečer. Zalévání ke konci dne umožňuje rostlině lépe využít vodu, která se tolik neodpařuje
  2. Zalévejte jen odstátou vodou. Ledová voda z vodovodu nebo ze studny je příliš šoková.
  3. Zalévejte podle potřeby, ideální jsou samozavlažovací květináče, které nejlépe umožňují čerpat rajčatům vláhu. Obvykle to bývá v dostatečném množství asi 3-5 litrů jednou denně.
  4. Zalévejte rajčata ke kořenům tak, aby se voda nedostala ani na spodní listy. Dostat by se na ně nemělo dostat ani vlhké bláto. 
  5. Pokud se stane rostlinu přelijete, trochu ji provzdušněte, aby mohla vysychat. Další zalévání provádějte podle potřeby. 

To, že rostliny rajčat potřebují zalít, poznáme podle jejich povadlosti. Listy se mohou stáčet dovnitř (může to být i důsledek velmi vysokých teplot). Rajčata zaléváme pravidelně.

Zdroje informací:
permazahrada.cz: Pěstování rajčat na balkoně
dumazahrada.cz: Rajčatová zálivka
nkz.cz: Rajčata pěstovaná v květináči na balkoně

Náš tip: Na vlastní úrodu rajčat se můžete těšit už teď, když si budete vychutnávat tvarohové noky s rajčatovou omáčkou. Připravte si ji podle následujícího videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli