Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
19. 5. 2024 Historie a zajímavosti
Život nepochybně inteligentní a na svou dobu také zřejmě mimořádné vzdělané ženy zničil manžel. Johana, královna Kastilie, několika dalších španělských i italských území, získala přezdívku Šílená. Pokud zrovna nedržela hladovku, na talíři měla úžasné delikatesy.
Manželovovi připravovala nápoje lásky
Osud Johany Šílené nás zavádí do španělské Kastilie první poloviny 16. století. Po smrti matky a starších sourozenců sice usedla na trůn, ale komplikované rodinné vztahy ji připravily o moc. Johana vášnivě milovala svého manžela Filipa Sličného. On ji také, ale jak už napovídá přídomek Sličný, krásnému muži nebyl lhostejný ženský půvab.
S tím se Johana nedokázala vyrovnat a o manželovu přízeň bojovala. Údajně se uchýlila k okultismu a čarodějnictví a předkládala Filipovi lektvary lásky, do kterých přidávala hadí olej. Není nutné zdůrazňovat, že její snaha se minula účinkem. Filip ji prohlásil za blázna a věznil ji.
Mohlo by vás zajímat
Mezinárodní jídelníček
Kuchyně ve Španělsku 16. století kromě středomořského základu v sobě odrážela vlivy středověké Evropy a maurského (arabského) jídelníčku. Tehdejší kuchařské knihy, z nichž nejznámější je Libro de Guisades, kterou sepsal roku 1529 kuchař Rupert de Nola, předkládají recepty na jídla pocházející z území dnešní Itálie a Francie. Z toho je jasné, že španělská kuchyně 16. století byla vskutku mezinárodní.
Mohlo by vás zajímat
Dobladura de carnero aneb Dušené skopové
Johana Šílená porodila šest dětí a její početná rodina měla možnost ochutnávat ty nejlepší pochoutky. Oblíbené bylo skopové maso, obzvlášť pokrm dobladura de carnero. Maso se dusilo s cibulí, směsí koření (šafrán, zázvor, skořice, zrnka granátového jablka)a s mletými lískovými oříšky, omáčka se zahustila rozkvedlanými žloutky.
Z masa se hodně konzumovalo i vepřové. To bylo důležité také pro přípravu slaniny a sádla. Na královském stole nechybělo samozřejmě ani hovězí, často se servíroval i zajíc nebo králík a kuřata či pávi. Většinou se vše peklo, vařilo nebo dusilo společně s pórkem, cibulí a česnekem.
Ve vnitrozemském Toledu, kde převážně Johana žila, nebyly tak běžné mořské plody jako v přímořských oblastech. Ryby byly také většinou sladkovodní.
Mohlo by vás zajímat
Populární cizrna
Pyrenejský poloostrov nabízel a stále nabízí hojnost luštěnin, čerstvého ovoce a zeleniny. Tamní podnebí také umožňovalo pěstování rýže, která byla oblíbenou součástí jídelníčku. Z luštěnin to zase byla především cizrna.
Čerstvá nebo tepelně upravená zelenina byla vždy k dispozici, a to především plátky dušeného lilku a různé druhy tykví.
Mohlo by vás zajímat
Lahodné dezerty
Šťavnaté pomeranče, granátová jablka, citrony, ale i piniové, lískové či vlašské ořechy a mandle na královské tabuli nesměly chybět. Z mandlí se připravovalo velice ceněné mandlové mléko, které pila také Johana Šílená.
V 16. století už byl mnohem dostupnější cukr, který postupně vytlačil do té doby nejrozšířenější sladidlo, tedy med. Královská rodina si mohla pochutnávat na sladkých placičkách s čerstvým ovocem, na stole byly mísy s kandovaným ovocem a bonbóny z mletých ořechů.
Většinu uvedených jídel lahůdek si Johana dopřávala s přestávkami. V období konfliktů s manželem držela hladovku. Když ale Filip poměrně mladý zemřel, nedokázala se s tím vyrovnat.
Náš tip: Možná vám přijde k chuti španělský moučník podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
factinate.com: Unhinged Facts About Joanna Of Castile, Spain's Mad Queen
housewildrose.weebly.com: Spanish Cuisine in the 16th Century
spark.asu.edu: School of Historical, Philosophical and Religious Studies
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Skotská královna Marie Stuartovna vyžadovala polévku z koroptví a máslové sušenky, sladkosti odkázala lékárníkovi
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Bohové ze starých řeckých bájí byli permanentně v „rauši“. Jedli kouzelnou ambrózii a popíjeli víno a nektar
Bílá paní Perchta z Rožmberka: Pod taktovkou despotického manžela hladověla a často jídávala jen kaše a nekynuté placky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů