Hrnečku, vař! 5 receptů, které zvládnete jen s hrnkem a mikrovlnkou
29. 10. 2021 Vaření
Známe to všichni. Nečekaná návštěva je do půl hodiny tady a nám už nezbývá než spínat ruce, protože na stole není nic, čím bychom ji pohostili. Dobroty, ke kterým potřebujete 5 minut času, hrníček a mikrovlnnou troubu zní jako naprosté sci-fi, ale s našimi superrychlými recepty zvládnete do pár minut připravit báječné občerstvení i vy.
1. Muffin s borůvkami
Chcete návštěvu potěšit sladkými muffiny jako z cukrárny? Připravit se dají dohromady za 3 minuty a slast pro milovníky sladkého bude na světě
Co potřebujeme:
- 30 gramů mražených borůvek
- 1/4 šálku mletých lněných semínek
- 1/2 polévkové lžíce prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce sirupu na palačinky
- 1/2 čajové lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 1 vaječný bílek
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
Smícháme v misce borůvky, semínka, prášek do pečiva a muškátový oříšek. Dále přimícháme vaječný bílek se sirupem a kůrou. Velký kávový hrnek vymažeme olejem dle výběru a přilejeme celou směs. Pečeme v mikrovlnce 90 vteřin a je hotovo!
Tip: Pro vylepšení přidáme do směsi polévkovou lžíci rozpuštěného másla
2. Kuřecí rizoto
Máte zrovna chuť na rizoto jako z Itálie, ale na zdlouhavé vyvařování prostě není čas? Nevadí! Připravte si chutnou porci během chvilky!
Co potřebujeme:
- 1 hrnek rýže
- 1 sáček mražené zeleniny (stačí směs pod svíčkovou)
- Koření a sůl dle chuti
- 1 cibule
- 2 kuřecí prsa
- Olej
Postup:
Trochu si zapodvádíme a k mikrovlnce s hrnkem si pomůžeme ještě pánví, kde osmažíme najemno nakrájenou cibulku a na malé kousky připravená kuřecí prsa. Mezitím si do skleněné zapékací mísy připravíme rýži. Zalijeme ji 2,5 hrnky vody. Do rýže přisypmeme zeleninu, osmažené kuře s cibulkou a osolíme dle chuti. Pak necháme ohřívat v mikrovlnné troubě po dobu 30 minut. Po dokončení necháme několik minut odstát.
Tip: Pro naladění chuťových pohárků na pravé rizoto můžeme to hrnkové posypat sýrem
3. Cheesecake
Přestávají vás ovocné koláče bavit? Zkuste si s námi připravit rychlý cheesecake!
Co potřebujeme:
- 1/2 vanilkového cukru
- 4 kakaové sušenky Bebe
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 1 polévková lžíce pomazánkového másla
- 1 polévková lžíce másla
Postup
Rozdrtíme sušenky na prášek a v hrnku promícháme se změklým máslem. Ve vedlejší misce smícháme rozšlehané vajíčko, zakysanou smetanu, cukr a pomazánkové máslo. Směs vlijeme do hrnku se sušenkami a máslem. Hrnek necháme v mikrovlnce zaplé na nejvyšší výkon 1 minutu.
4. Skořicový šnek
Co potřebujeme:
- 6 lžic mouky
- 3/4 lžičky jedlé sody
- Špetka soli
- 3 lžíce mléka
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
Poleva:
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mléka
Postup:
Smícháme mouku se sodou a solí, přilijeme mléko a uhněteme těsto. To následně přemístíme na pomoučený vál a vyválíme do délky přibližně naší ruky. Posypeme skořicí a cukrem a těsto pomalu zabalíme do tvaru šneka o průměru hrnku, do kterého těsto vložíme. Dáme do mikrovlnky na 90 sekund, mezitím v misce smícháme moučkový cukr, máslo a mléko. Hotovou rolku polijeme vytvořenou polevou.
5. Quiche z hrnku
Slaný koláč quiche je poněkud obtížnější na přípravu, ale je skvělou volbou k snídani. My vám ukážeme, jak tento křehký a pikantní pokrm snadno připravit v hrnku v několika krocích.
Co potřebujeme:
- 1 vejce
- 1 1/2 polévkové lžíce mléka
- Sůl
- Černý pepř
- 1/4 krajíce chleba nebo bagety
- 2 čajové lžičky smetanového sýru
- 1/2 plátku slaniny
- Tymián nebo jarní cibulka
- Dijonská hořčice
Postup:
Rozšleháme v hrnku vejce a mléko, podle chuti přidáme sůl a pepř. Dále do hrnku nalámeme vybrané pečivo, přidáme smetanový sýr a vše společně smícháme v hrnku dohromady. Vršek směsi posypeme nakrájenou slaninou a dochutíme tymiánem nebo jarní cibulkou. Vložíme do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na 70 vteřin.
Tip: Jí se nejen pusou, ale i očima. Dozdobte proto hrnkové quiche tymiánem nebo pažitkou
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Desatero rad na téma mořské plody: Jak je zpracovat, upravit, ochutit i čím je jíst
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Hrníčkové recepty na tvarohové moučníky: Jak upéct vláčnou buchtu, která je hotová během chvilky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu