Den bílého vína
Národní den
Bílé víno si získalo své místo ve světě alkoholických nápojů a svou popularitu si udržuje po celá staletí. Den bílého vína slavíme 4. srpna jako poctu této lahodné pochoutce. A proč si bílé víno zaslouží svůj vlastní den?
Víno je alkoholický nápoj z moštu z vína nebo z klasických hroznů. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká alkohol, který ve víně tvoří cca 9-15 %. Existuje mnoho různých druhů bílého vína, které se liší jak v chuti, tak ve výrobě. Od suchých a svěžích vín, která jsou plná citrusových a zelených ovocných tónů, až po sladší a bohatší odrůdy s tóny tropického ovoce a vanilky. Existuje nespočetné množství chutí, které bílé víno nabízí. Víno má bohatou historii, která sahá až do starověku, a bylo vždy spojováno s oslavami a radostnými událostmi. Věděli jste, že ve středověku bylo víno upozaděno pivem a stalo se nápojem bohatých? Víno zachránilo objevování nových kontinentů a nových výrobních technologií. Mnoho regionů po celém světě je proslulých svými bílými víny a jejich výroba se stala nedílnou součástí místní kultury. Den bílého vína je způsob, jak si připomenout a ctít tuto bohatou tradici i umění přípravy tohoto nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Nové recepty a nové chutě
Den bílého vína je skvělou příležitostí pro ochutnávání různých druhů vín a objevení nových oblíbených chutí. Jeho lehkost a svěží chuť ho činí ideálním doplňkem k rybám, mořským plodům, salátům a světlým masům nebo k letnímu ovoci. Pozor, je důležité používat jen taková vína, která nám chutnají. Profesionální kuchaři vaří zásadně jen s vínem, které by s chutí vypili, neboť chuť se přenáší do výsledného pokrmu. Bílé víno dokáže podtrhnout a doplnit chuťové variace jídla. Proto je Den bílého vína také výbornou příležitostí pro pořádání společných večeří s přáteli a rodinou. Můžeme si tak vychutnávat skvělé víno a lahodné pokrmy, které najdete v našem bohatém receptáři. Na zdraví!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bílého vína?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu
Víno jako koření při vaření: Jak na opojně skvělé omáčky, rizota či dezerty?
7 jídel, která se neobejdou bez alkoholu: Vyzkoušejte "opilé" dobroty pro náročné jazýčky