Den česneku
Národní den
Mnoho lidí si vaření bez česneku nedovede představit. Jde o nepostradatelnou ingredienci s pestrou škálou využití v kuchyni. Ať už jde o přípravu těstoviny či kuřecího kari, přidání česneku lze pozvednout chuť pokrmů na vyšší úroveň. Den této oblíbené zeleniny připadá každoročně na 19. dubna.
Česnek se používá při vaření už tisíce let. Má štiplavou chuť, která se však během tepelného zpracování zjemní. Stačí vzít stroužek této zeleniny, oloupat jej, nakrájet nebo rozdrtit a přidat do pokrmu. Lze jej použít na začátku vaření, čímž se jeho chuť promítne plně do připravovaného jídla, či až v samém závěru, pokud chceme, aby měl výsledek výraznou česnekovou chuť.
Jak využít česnek v kuchyni
Česnek lze použít v široké škále jídel, od polévek a dušených pokrmů až po smaženice a marinády. Je vynikající k těstovinám, rybám i kuřecímu masu. Hodí se skvěle do bramborových pokrmů, zapékaných jídel i gulášů. Zcela zásadní roli hraje v bramborácích, které si bez česneku snad ani nejde představit.
Jde o nezbytnou surovinu v každé kuchyni, je znám i pro své zdravotní přínosy. Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří.
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den česneku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 6 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 18 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 20 hodinami