Den housek
Národní den
K snídani není nic lepšího, než voňavé a pěkně křupavé housky. Pokud to máte do pekárny daleko, můžete si toto pečivo připravit doma. Zvládnout správné zapletení není sice úplně jednoduché, ale s trochou snahy to jistě zvládnete. A proč to třeba nezkusit 11. září? Právě na toto datum totiž připadá Den housek.
Domácí nadýchané housky s typickou vůní se nedají s těmi ze supermarketů vůbec srovnávat. Ty kupované totiž bývají často gumové a moc si na nich nepochutnáte. To je důvod, proč se bez váhání pustit do přípravy domácího pečiva. Je však třeba myslet na to, že nepřipravujeme nic s dlouhou trvanlivostí. Pečivo chystáme z kynutého těsta je totiž určené k rychlé spotřebě. Nejlepší je ho sníst do 24 hodin od upečení, protože postupně ztrácí svou nadýchanost a vláčnost.
Jak připravit domácí housky
Domácím houskám dodá nadýchanost správně vzešlý kvásek, jemnost a vůni jim pak dodá máslo. Rady a tipy, jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly, najdete v tomto článku. Pamatujte, že na kvásek se používá „vlažná tekutina“ - je to tekutina teplá tak, že teplotu sotva pocítíte na prstech, pokud je do vody strčíte (tzn. má něco ke 39 °C). Horká nebo vřelá voda může kvasinky spařit a těsto nevykyne. Naše babičky kvásek dělaly tak, že utřely droždí s cukrem a teprve pak přidávaly tekutinu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den housek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 30 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá