Den jahodového koláče s rebarborou
Národní den
Milujete kyselou chuť rebarbory a každý rok se těšíte na její sezonu? 9. června ji doplňte sladkým ovocem a posypejte touto kombinací oblíbené těsto na dokonalý koláč. Vznikne perfektní sladkokyselé spojení chutí plné letních barev.
Rebarbora je latinské označení rostliny s názvem reveň, které se ujalo a běžně se používá v zahradnické i kuchařské řeči. Je to až 2 metry vysoká zelenina a patří mezi jarní rostliny, jenž obohacují naši kuchyni, neboť sezonu má od dubna po červen. Konzumují se její dlouhé řapíky a velkým obloukem je nutné se vyvarovat listům rebarbory. Kvůli zvýšenému obsahu kyseliny šťavelové by si měli dát pozor lidé, které trápí vylučovací soustava a obezřetné by měly být i těhotné ženy. Jinak si můžete rebarboru do sytosti užívat v různých sladkých moučnících nebo prvních zmrzlinách. Stáleplodící keřík jahod nám dává červené plody léta od června do podzimu, a tak se může na jednom nedělním koláči sejít rebarbora i jahody. Kdy jindy než právě dnešní červnový den vyzkoušet jeden z vynikajících sladkokyselých koláčů, které spojením těchto dvou plodin na lahodném moučníku získáme?
Jahodový koláč s rebarborou
Na recept je nutné očistit jahody i rebarboru a připravit oblíbené těsto na skvělý koláč. Pokud stále ještě nemáte favorita, náš receptář vám s výběrem těsta na dokonalý koláč pomůže. Koláče nás doprovázejí celý život, neboť se jedná o tradiční české jídlo. Jsou to ty nejvoňavější vzpomínky na babičku i ta nejmilejší památka na chvíle v kuchyni s mámou. Koláč může být z kynutého těsta nebo jen rychlý z kupovaného těsta listového. Místo jahod můžete použít marmeládu i jahodový pudink. Která verze se dostane do vašich rodinných kuchařek?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den jahodového koláče s rebarborou?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejoblíbenějších jahodových receptů. Ochutnejme nepečený dortík, drobenkový koláč nebo jahodové větrníčky
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Deset otázek a odpovědí ke zpracování rebarbory v kuchyni. Jak ji upravit a co z ní uvařit