Den pirohů
Národní den
Den pirohů připadá na 8. října. Kdo by je neznal? Vařené, pečené či smažené taštičky z jednoduchého nekynutého těsta naplněné masovou nebo sladkou, nejčastěji ovocnou náplní jsou typickým pokrmem střední a východní Evropy.
Pirohy (polsky pierogi) jsou nekynuté taštičky či knedlíčky, které se nejčastěji připravují v Polsku, na Slovensku, Ukrajině či v Rusku. Receptů je nespočet, původní pirohy jsou z těsta nekynutého (nudlového), na jehož přípravu postačí mouka, voda, vejce a špetka soli. V dnešní době se již setkáváme s pirohy pečenými či smaženými z kynutého těsta, často se připravují i z těsta listového nebo křehkého. Původně, kdysi dávno byly určeny jen pro chudý polský lid a rolníky, postupem času si je ale oblíbily i vyšší společenské vrstvy, a také proto jsou dnes připravovány v mnoha zemích světa.
Jak se pirohy tvarují a čím je plnit?
Z dotenka vyváleného plátu těsta vykrájíme kolečka či čtverce, doprostřed vložíme kopeček náplně podle chuti, těsto přeložíme napůl (čtverec úhlopříčně tak, aby vznikl trojúhelník) a spoje důkladně stlačíme hroty naplocho položené vidličky. Vidlička spoj pěkně zpevní, ale také pirohům vytvoří efektní vroubkovaný okraj.
V plnění pirohů se fantazii meze nekladou, každý má svou oblíbenou náplň a podle chuti se dají obměňovat či kombinovat. Důležité ale vždy je, aby měla náplň výraznou chuť, doplní tak chuťově nevýrazné těsto. Asi nejznámější je tradiční náplň z dušeného hlávkového zelí a mrkve a masová náplň s cibulí, skvělá je také brynzová s brambory a pažitkou. Pirohy můžeme ale plnit také nasladko, povidly, tvarohem či mákem a hotové je na talíři polijeme rozpuštěným máslem a sypeme skořicí a cukrem. Slané pirohy servírujeme polité rozpuštěným sádlem a sypané škvarečky nebo smaženou cibulkou.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pirohů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu