Perník na strouhání našich babiček
Tento perník má široké použití a navíc má tu výhodu, že vám v suchu a chladu vydrží opravdu velmi dlouho. Naše babičky využívaly toho, že je tuhý, krájely ho na menší plátky, máčely do rumu a obalovaly v čokoládě a pak v kokosu.
Suroviny pro 3 kusy
3 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 8 727 kJ / 2 086 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,26 g |
Tuky | 26,87 g |
Vláknina | 40,20 g |
Cholesterol | 533 mg |
Sodík | 305 mg |
Sůl | 0,67 g |
Sacharidy | 368,65 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Strouhaný perník používáme na sypání sladkých kaší a ovocných knedlíků, do sladkých omáček jako rajská, slivovačka, staročeská odvarka, polská atd. na kapra na černo, zahušťování makových náplní, jako náplně do třených bábovek nebo zahušťování do jablečných štrúdlů místo strouhanky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2023 18:13
Peraja: Je moc dobře, že tady máme tyto recepty.
22. 12. 2023 14:00
Geniální recept
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
Povedl se, viz foto, a je skvelej, jím ho i jen tak samotný, pripomina mi ten pernik z pohadek ze starych časů
24. 2. 2018 09:42
Nadia22: 200 ml a pak dle potřeby přilít.
18. 2. 2018 11:18
Taky by me zajimalo, kolik je salek mleka? 1/4 litru, nebo mene?
5. 12. 2014 23:54
casino:šikula, dík za foto.
2. 12. 2014 23:57
Perníkové koření (Vitana) má Albert. Používám ho i při přípravě rajské omáčky
2. 12. 2014 20:47
Severinka:
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
...a já zase nesehnal perníkové koření (tak jsem si ho musel namíchat...)
Dnes upečíííno a s tím domácím kořením jsem to utrefil
Nevím, zda jsem soudruh udělal chybu či čo, ale při přípravě těsta jsem utopil mlynáře Měl jsem za to, že 1šálek mléka je totéž co 1hrnek mléka tedy 240ml mléka...
30. 11. 2014 20:39
Dneska jsem objela krám kolem dokola a v místech kde by měl být perník na strouhání nebylMám v plánu rajskou, tak zkusím upéci tento
24. 11. 2014 21:03
fb.lib:
Už odpočívá...
Už odpočívá...
9. 12. 2013 14:01
arrefeena: Amonium jsou cukrářské kvasnice koupite je v drogérii nebo se dají objednat na internetu.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
Jitkas (neregistrovaný/á):Já peču s hladký chlebový žitný.Mě se to osvětčilo.Zkuste to a dejte vědět.
9. 12. 2013 13:32
Budu si muset upéct, skvělé
9. 12. 2013 13:10
fb.lib: Paradni recept, asi by nebylo spatne ty dve mouky namichat, co myslite?
9. 12. 2013 12:34
co je to amonia
9. 12. 2013 12:17
9. 12. 2013 11:34
Perník sám o sobě se nekazí,jako takto čistý perník.Já ho peču tak 3x do roka jelikož ho hodně používám,a když je tvrdší lépe se strouhá, nastrouhaný je jemnější a tím lepší na zahušťování omáček. Déle jak na půl roku si zásobu nedělejte.On se dělá ještě litý perník na strouhání,myslím že jsem ho viděl na labužníku,je porovitější a myslím že trvanlivost bude o něco málo kratší s ohledem na menší množství medu a větší množství mléka.Hezké pečení.
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Právě bylo uvařeno:
Tatranské kotlety
kimlo uvařila před 4 sekundami
Zasmažená pórková polévka
Janet.P uvařila před 27 minutami
Vídeňské brambory
betkav uvařila před 30 minutami
Srbské rizoto z mletého masa
Ana_Kreb uvařila před 58 minutami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Simooor uvařila před 1 hodinou
Lososová frittata
Moanka uvařila před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Moanka uvařila před 1 hodinou
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 2 hodinami
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 7 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct perník na strouhání. Používá se k posypání, dochucování a zahušťování pokrmů
Ačokča plněná mletým masem v rajské omáčce: Podává se s knedlíkem a je stejně dobrá jako plněné papriky
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Další recepty
Tématické fráze: domácí perník na strouhání perník na strouhání-recept zahuštování perníkem jablečný koláč co s tvrdým perníkem recepty ze strouhaného perníku zitna mouka pernik odpocivat 14 dni pernik na struhani perniknastrouhani pernik jak pecu ja strouhaný perník na knedlíky náplň ze strouhaného perníku strouhaný perník v těstě pernik na strohání pernik nastrouhani sypani na ovocne knedliky recept na tvrdy pernik na strouhani recept ze strouhaného perníku kde koupit perník peník na strouhání
Suroviny: med, mléko, mouka žitná, koření do perníku, vejce, amonium, tuk
Perník na strouhání našich babiček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8AML
16 názorů