Zelenina je základ zdravého jídelníčku. Nejlepší zeleninové recepty
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální je pak poměr 2:1 ve prospěch zeleniny. To znamená zhruba 270 gramů zeleniny a 130 gramů ovoce.
Nejlepší je konzumvoat zeleninu v syrovém stavu, kdy si uchovává maximum prospěšných látek, ale nic nezkazíte ani zeleninou dušenou, blanšírovanou nebo grilovanou. Co se týče druhů, které konzumovat, to je čistě na vás. Výborné jsou okurky, cukety a další zelené typy, které obsahují hodně vody. Nebojte se určitě ani rajčat a paprik. Brokolice a květák výborně zasytí a oba druhy jsou plné vlákniny.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 7 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51