Cibule dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Co obsahuje a jaké má využití?
Co je cibule? Cibule je víceúčelovou zeleninou, která se běžně používá v kuchyni po celém světě. Je známa pro svou silnou charakteristickou chuť, která dodává všem jídlům ten správný šmrnc. Existuje mnoho odrůd cibulí včetně bílé, červené, žluté a šalotky, z nichž každá má trošku jinou chuť. Pozor ale, nadměrná konzumace cibule může způsobovat žaludeční potíže, nadýmání či pálení žáhy.
Jaké obsahuje cibule vitamíny?
Cibule mají řadu zdravotních výhod. Obsahují antioxidanty, vitamíny C a B6, vlákninu a minerály, jako je draslík. Pravidelná konzumace cibulí může pomoci snížit riziko některých onemocnění, včetně srdečních chorob, a také podporuje imunitní systém. Navíc, třeba taková cibule s medem je výborná proti kašli a nachlazení, pro zmírnění bolesti v krku nebo pro léčbu pokožky.
Využití v kuchyni
Cibule jsou nepostradatelnou součástí mnoha kuchyní a používají se k přípravě různých pokrmů. Můžete je krájet na kostky, kolečka nebo proužky a přidávat do polévek, omáček, salátů, masových směsí i smažených jídel. Tak nebo tak dodávají pokrmům bohatou chuť a aroma. A máte-li rádi domácí suroviny, pěstování cibule je hračka, a to dokonce i ve venkovním květináči.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 17 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 21 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací
Mýty a fakta: Pomáhají rostlinám mléko, kávová sedlina, skořápky či popel z cigaret? Pozor na chyby, které mohou škodit
Pečte zdravě a bez lepku: Snadnou ořechovou bábovku i rýžové lívance si zamilujete