Švestky: Bramborové knedlíky s mákem, máslem a cukrem jsou jen začátkem
Švestky jsou skvělou volbou zejména ve sladké kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, draslík a další důležité živiny. Jsou také nízkokalorická a zdravá volba pro ty, kteří dbají na výživu. Švestky dozrávají obvykle na konci léta a začátkem podzimu. Optimální doba na sklizně je, když jsou plody měkké a mají bohatou barvu. Švestky mohou dozrávat na stromech nebo uskladněny doma.
Využití švestek v kuchyni
Švestky lze konzumovat čerstvé, sušené nebo zpracované do různých pokrmů. Jsou skvělou přísadou do ovocných salátů, knedlíků, dezertů a švestkových koláčů. Švestky jsou také ideální pro přípravu švestkových omáček, marmelád a k zavařování. Kromě toho jsou používány k výrobě tradičních alkoholických nápojů, jako je švestkovice.
Nejoblíbenější švestkové recepty
Ideální volbou pro zpracování švestek jsou především nejrůznější sladké pochoutky. Mezi jednoznačně nejoblíbenější patří švestkové knedlíky sypané cukrem a mákem, zalité máslem. Dále pak především švestkový koláč s mákem, s křupavou drobenkou nebo v kynuté formě. Nesmíme zapomenout také na povidla, která mají multifunkční využití, nebo opilé švestky v rumu. Ve slané kuchyni najdeme především švestkovou omáčku k masu nebo sýru, nebo švestky ve slanině jako předkrm.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
Smørrebrød: Na typický dánský obložený chlebíček se použije místo veky žitný chléb, místo vlašáku pěna z červené řepy a sleď
4 tipy, jak se zbavit stresu z předvánočních nákupů a příprav