Jak zpracovat broskve. Vyzkoušejte džemy, kompoty a pálenky
Broskve jsou oblíbené letní ovoce lahodné chuti, u kterého máme zájem o co nejlepší dlouhodobé využití. U nás se pěstují druhy odolné proti mrazíkům. Sklizeň broskví projasní pozdní léto voňavými plody.
Čas sklizně broskví
Plody se sklízejí těsně před plnou zralostí, pak je lze skladovat v chladné místnosti 7-10 dnů. Dobu sklizně je nutno volit přesně, aby plody nebyly naopak podtržené – takové již nedozrají, nevoní a vadnou.
Broskvoň pochází z Číny, kde dodnes divoce roste. Vyžaduje teplejší klima (vinorodé oblasti), ale v květu je otužilejší než meruňka (kvete později, takže silné jarní mrazíky ji častěji minou). U nás se pěstují plstnaté druhy, ty s neodlučitelnou peckou od dužniny nazýváme tvrdky. Sklízejí se od července do září.
Zralé plody obsahují málo pektinu, proto je výhodné u džemů doplnit pektin uměle nebo kombinovat s plody na pektin bohatými (jablka, kdoule, nezralý angrešt). Broskve obsahují hodně vody a cukrů, ovocné kyseliny, z minerálních látek hlavně draslík, vápník, železo. Nezanedbatelné jei množství vitaminů skupiny B, provitaminu A, menší množství vitaminu C a niacin.
Zpracování broskví
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 38 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Komentáře