5 častých chyb při přípravě steaků: Na co si dát pozor, aby byly steaky dokonalé
Steak je kus hovězího masa, který se připravuje buď na grilu nebo na pánvi. Rozlišujeme několik druhů steaků, podle toho, z jakého kusu masa pochází. Jedno ale mají společné, aby byl steak dokonalý, musíte se vyvarovat častých chyb.
Správně udělaný steak je pochoutka pro nejednoho masožravce. Jenže nestačí jen osmažit nebo ogrilovat plátek masa. Maso potřebuje speciální zacházení a výběr masa hraje neméně důležitou roli. Vše na sebe navazuje a pokud se vyvarujete nejčastěji dělaných chyb, připravíte luxusní steaky, kterými ohromíte všechny u stolu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nejčastější chyby při přípravě steaků
Důležité je správné plemeno skotu. Ty nejlepší steaky se připravují z plemene Angus, Charolais a Limousine.
- Špatný výběr masa je častým kamenem úrazu. Na steak volíme hovězí svíčkovou, roštěnec nebo hovězí zadní.
- Pokud není maso dostatečně vyzrálé, steak je tuhý a žvýkavý.
- Dát na gril nebo pánev maso rovnou z lednice, to je velká chyba. Maso projde velkým teplotním skokem, a to se odrazí na výsledku. Ideální je nechat maso několik hodin při pokojové teplotě a až potom ho smažit nebo grilovat.
- Masu nesvědčí marinování nebo solení předem. Je lepší ho osolit a ihned smažit.
- Častou chybou je také málo rozpálená pánev nebo gril. Ideální teplota je 200 °C a 2 cm silný plátek masa se griluje či smaží cca 3 minuty z každé strany. Vnitřní teplota steaku tak bude okolo 65 °C.
Pokud se rozhodneme steak grilovat, můžeme jako přílohu zvolit grilovanou zeleninu a čerstvé pečivo. Náš videorecept vám názorně ukáže, jak připravit steak na grilu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 17 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 19 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 21 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Grilování má své zásady: Maso musí před přípravou odpočívat, přemíra tuku škodí chuti, stejně jako vidlička
Komentáře
17. 1. 2024 11:06
7. 1. 2024 00:23