Chléb ze špaldové a žitné mouky: Poradíme vám s postupem a jiný už chtít nebudete
Chléb z jiné mouky než žitné a pšeničné budí v lidech různé pocity, ale přitom je stejně propečený, křupavý a chutný jako jiné chleby. Jeho výhodou je absence bílé mouky, takže si ho může připravit každý, kdo se bílé mouce vyhýbá.
Chleba můžeme kdykoliv koupit v obchodě, ale není nad ten vlastní, domácí, který vydrží týden zabalený v utěrce a je pořád velmi dobrý. Poradíme vám, jak upéct zdravý chleba z droždí - rychle a jednoduše. Jiný pak už nebudete chtít.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý recept na špaldovo-žitný chléb
Stačí vám k tomu jen pár ingrediencí:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 300 g žitné mouky
- 300 ml teplé vody
- 1/2 kostičky droždí
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
Jak připravit chleba
Vyzkoušejte to s námi:
- Připravíme si kvásek - 2 lžíce mouky, droždí, špetku cukru a trochu teplé vody smícháme v hlubší misce do husté kaše.
- Poprášíme moukou a zakryjeme. Necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak všechny suroviny vypracujeme v robotu do hladkého tvárného těsta, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nebude obsah dvojnásobný.
- Těsto vytvarujeme do bochníku nebo pecínku a necháme ještě 45 minut kynout pod utěrkou.
- Mezitím si rozpálíme troubu na 240 °C. Povrch bochníčku pocákáme vodou a pečeme, dokud se povrch nezbarví do červena. Snížíme teplotu na 200 °C a dopečeme.
- Pokud bude povrch příliš tmavnout, přikryjeme ho alobalem. Chléb necháme před krájením vychladnout.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Jak snadno a beze ztrát uchovat droždí. V lednici dlouho nevydrží
Pečeme s Ivou: Lněný chléb ze dvou druhů mouky potěší rodinu i návštěvy. Na přípravu je navíc snadný!
Komentáře