Čím nahradit maso? Alternativ je více - při správné přípravě a ochucení si určitě pochutnáme
Alternativy masných produktů jsou různé. Do našeho přehledu jsme vybrali ty nejpoužívanější. U každé varianty je i několik oblíbených receptů z našeho receptáře. Pokud náš jídelníček nezahrnuje maso, snažíme se zajistit dostatečnou výživu použitím jiných hodnotných surovin - např. luštěnin (v přirozeném stavu), celozrnných obilovin, ořechů a různých semínek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tofu na různé způsoby
Jedná se vlastně o "tvaroh", který se získává srážením sójového mléka (podobně jako sýr z kravského mléka). Můžeme si ho připravit i v domácích podmínkách. Tofu obsahuje vitaminy skupiny B a důležité minerální látky (vápník, železo, hořčík). Přírodní tofu je bez chuti, ale výhodou je, že velmi snadno přijímá chuť podle toho, jak potřebujeme. Dá se připravovat mnoha způsoby ve studené i teplé kuchyni. Pokud si chceme tofu dát "jen tak" v plátcích na pečivo, volíme raději ochucenou variantu.
Sójové kostky, nudličky a granulát
Všechny tyto produkty, které se vyrábí ze sóji, se velmi snadno skladují i připravují k jídlu. Jsou výživově hodnotné a mají vysoký podíl bílkovin, neobsahují lepek ani laktózu. Po tepelné úpravě získají výbornou chuť. Svým vzhledem připomínají maso. Použití je velmi široké - můžeme je přidávat do gulášů, vařit, smažit, dusit, zapékat. Výborně se hodí ke špagetám a rajčatové omáčce. Granulát oceníme při přípravě různých karbanátků nebo zapékaných jídel.
Seitan
Jedná se o bílkovinu, kterou získáme z pšeničné mouky. Seitan si můžeme připravit i v domácích podmínkách a to tak, že z mouky "vymyjeme" škrob. To, co nám zůstane, je lehce stravitelné a vhodné pro další zpracování. Vzniklý polotovar uvaříme s různou zeleninou a kořením, můžeme přidat i sojovou omáčku, aby seitan získal tu správnou chuť. Další zpracování je už snadné (např. guláš, řízky). Seitan obohatí náš jídelníček o další chutě a varianty zpracování. Nedoporučuje se ale při celiakii a alergii na lepek.
Tempeh
Nazývá se také "javánské maso" nebo "sójový hermelín". Připravuje se ze sójových bobů, ne však sýřením, ale fermentací. Díky tomu jsou obsažené bílkoviny a vláknina lépe stravitelné. Tempeh má specifickou chuť a vůni, kromě vysokého podílu bílkovin a vlákniny obsahuje vitamíny skupiny B a minerály (vápník, železo, hořčík). Využití je velmi široké (např. do polévek, omáček, rizot, ke špagetám, do salátů). Pokud chceme ochutnat tempeh poprvé, je vhodnější vyzkoušet např. uzený nebo marinovaný, přírodní si necháme na příště.
Robi maso
Jedná se o speciálně připravenou směs z pšeničné bílkoviny, červené řepy, vody a koření. Připomíná jatečné maso nejen podílem bílkovin, ale i svou konzistencí, vzhledem a chutí. Nicméně to vše bez negativních vlastností masa. Používáme obdobně jako maso - lze vařit, dusit, péct, smažit, grilovat nebo zapékat. Zastudena se hodí do salátů a pomazánek.
Luštěniny v našem jídelníčku
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 19 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Sójové nudličky, kostky a plátky - na co se hodí a jak je připravit, abychom si na nich pochutnali
Jak používat tofu ve studené kuchyni. Lze jej naložit a připravit z něj chutnou pomazánku
Komentáře
21. 1. 2023 15:45