Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše se tradičně konzumují na Zelený čtvrtek - lidé dříve věřili tomu, že když někdo sní jidáše za svítání, bude ho provázet pevné zdraví. Toto velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta, je slazené medem a má tvar svinutého provazu.
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo zatočených spirál. Jidáše tak měly připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš pověsil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat jidáše
Jakmile nám těsto vykyne, tvarujeme pomocí pramenů stočené jidáše. Ty pokládáme na plech s pečicím papírem a potíráme je rozšlehaným vajíčkem.
Dozlatova upečené jidáše ještě horké potřeme medem. Budou příjemně sladké a dokonale lesklé. Traduje se také, že med požitý na Zelený čtvrtek chrání před hadím uštknutím a celkově před jakoukoliv otravou.
Pojďte si připravit tuto báječnou velikonoční dobrotu podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty
Velikonoční marcipánové dekorace jsou krásné, barevné, sladké a voní po mandlích
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Komentáře